PAPA NA SJEVERU IRAKA: Posjetio grad u kojem je al-Bagdadi svoj "Halifat" i donio križ u čijem središtu je... (FOTO)

„Ako je Bog Bog života, a jest, nije nam dopušteno ubijati braću u njegovo ime. Ako je Bog Bog mira, a jest, nije nam dopušteno voditi rat u Njegovo ime. Ako je Bog Bog ljubavi, a jest, onda nam nije dopušteno mrziti braću“, rekao je danas u Mosulu poglavar Katoličke crkve papa Franjo. On jutros boravi na sjeveru Iraka, prvo među Kurdima, a zatim među kršćanima koji su, nakon jazida, bili glavni žrtve mahnitanja terorističke takozvane Islamske Države Iraka i Šama (DAIŠ, ISIL, ISIS).

  • Svijet

  • 07. Mar. 2021  07. Mar. 2021

  • 0

Prva etapa bio je Erbil, glavni grad Autonomne Oblasti Iračkog Kurdistana, gdje su ga dočekali kurdistanski predsjednik Nechirvan Barzani, kurdistanski premijer Masrour Barzani, te mjesni nadbiskupi: mons. Bashar Matti Warda za Katoličku crkvu sirskog obreda, te mons. Nizar Semaan za Katoličku crkvu kaldejskog obreda. Nakon kraćeg razgovora s tim predstavnicima državne, te manjinskih katoličkih crkava, Papa se uputio helikopterom na Ninivsku visoravan, u Mosul.

Mosul je na desnoj obali Tigrisa, nasuprot nekadašnjoj asirskoj prijestolnici Ninivi na lijevoj obali, podignutoj prije više od 6000 godina, spominjanoj i u Tori i u Novom zavjetu.

Papa je tu donio križ u čijem središtu je medaljon sa zvonicima i munarom. Postavljen je na mjestu gdje su razorene i crkve i džamija. Posrijedi je Ǧāmi‘ an-Nūrī, džamija iz XII stoljeća, poznata po „Grbavoj“ munari (al-Ḥadbā’). U toj je džamiji Ibrahim Awad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai, samozvani Abu Bakr al-Baghdadi, proglasio 2014. godine svoj „Kalifat“. Kad se DAIŠ morala povući iz Mosula 2017, porušili su i tu džamiju.

Prije toga sistematski su razarali arheološke iskopine Ninive. Srušena je i džamija nad grobom proroka Jone/Junuza (onoga koji je, po Bibliji, preživio u utrobi kita), Mosulski muzej s artefaktima Akadske i Asirske države. Gore od kršćana prošli su samo jazidi, koje Papa ne prestaje spominjati kao žrtve genocida.

Na Trgu četiriju crkava (Hosh al-Bieaa) razorili su sve te četiri crkve: katoličku sirskog obreda, katoličku kaldejskog obreda, pravoslavnu armensku i pravoslavnu sirsku.

Upravo tu je Papa stavio štolu i izmolio molitvu za pokoj duša svih žrtava rata.

U Qaraqoshu Papa je izmolio Molitvu Anđelova pozdravljenja u Katedrali Bezgrešnog začeća, izgrađenoj iznova, jer ju je DAIŠ srušio i njezinu unutrašnjost koristio kao dvorište za masovna strijeljanja. Qaraqosh (ili Bakhdida) je sirski grad čijih su svih 150.000 stanovnika utekli u Kurdistan 2014. godine kada im je DAIŠ zatvorila vodovod a susjedima zabranila trgovati s qaraqoshkim stanovnicima. Poslije 2017. godine stanovnici su se počeli vraćati, pa smo na ulicama vidjeli i igru i veselje djece.

Papa se kasnije vraća u Erbil predvoditi misu na stadionu Franso Hariri. Stadion je kapaciteta 30.000 gledalaca, bit će ih pripušteno samo 20.000 radi pandemije, koja očito nije glavni izvor straha: jutros je veoma mali postotak nazočnih Papinim manifestacijama nosio zaštitnu masku.

imageMosul (Foto: Zaid AL-OBEIDI/AFP)

imageQaraqosh (Foto: Vincenzo PINTO/AFP)

imageMosul (Foto: Zaid AL-OBEIDI/AFP)

imageMosul (Foto: Zaid AL-OBEIDI/AFP)

imageQaraqosh (Foto: Vincenzo Pinto/AFP)

imageMosul (Foto: Zaid AL-OBEIDI/AFP)

imageMosul (Foto: Zaid AL-OBEIDI/AFP)

imageMosul (Foto: Zaid AL-OBEIDI/AFP)

imageMosul (Foto: Zaid AL-OBEIDI/AFP)

imageErbil (Foto: Safin Hamed/AFP)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...