ANALIZA "SB" UOČI FINALNE TRKE NA 800 METARA NA EP: AMEL TUKA će imati strašnu konkurenciju, najveća prijetnja su veliki Poljak KSZCZOT i nadolazeća engleska zvijezda WEBB

Kada Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar svih vremena, večeras u 18.30 sati krene iz svoje treće staze u 800 metara dugačak put do najvećeg uspjeha na takmičenjima u dvorani, prvi put u karijeri imat će, službeno, status favorita! Tako su ga rangirali poljski organizatori i službene tablice Evropske atletske Federacije (IAEF) iako Amel nema najbolji rezultat dosadašnjeg "zatvorenog" dijela" sezone: od njegovog rekorda 1.45.95 istrčanog prije 20-ak dana u Madridu trčali su brže neki od sudionika finalne trke. Tuka je na dosadašnja prvenstva Evrope, od 2013. kada je nastupio prvi put, dolazio "usput", na početku priprema, bez takmičarskog opterećenja i velikih ambicija.

  • Sport

  • 07. Mar. 2021  

  • 1

Tako bi bilo i u poljskom Torunu, međutim ovog puta je njegov italijanski trener Gianni Ghidini insistirao da Tuka na EP u Poljskoj nastupi "zaoprave",  u punoj snazi, iako je termin održavanja takmičenja uveliko "raspar" sa planom priprema koje su podređene Olimpijskim igrama u Tokiju. Pandemijska pošast je poremetila sve, drastično je reducirala broj takmičenja u posljednjih godinu dana, tako da svi pokušavaju "nahvatati" što više velikih, pravih natjecanja. To je za radosnu posljedicu imalo da je ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Poljskoj jedno od najkvalitetnijih takmičenja u dvorani u posljednjoj deceniji. Manje-više svi važni atletičari su nagnuli u Poljsku željni nastupa, možda ne u vrhunskoj formi, ali sa ogromnim ambicijama za provjere i dokazivanje na početlku sezone.

To se možda najbolje pokazalo u disciplini na 800 metara u kojoj je Bosna i Hercegovina pored Tuke imala i Abedina Mujezinovića, koji nije uspio proći prvi krug, mada mu je "dlaka falila". Današnja finalna trka će biti najjača ove godine, reprezentativna, izuzetna i paklena. Konkurenciju našem šampionu činit će čak tri domaća trkača, od kojih je "najzaguljeniji" (ne samo za izgovoriti, nego i za pretrčati) Adam Kszczot, trostruki evropski prvak u dvorani i jednom prvak svijeta. Poljski specijalac za 800 metara bio je bolji od Tuke u istorijskom finalu u Pekingu 2015. godine, kada je Amel osvojio bronzu, a Poljak srebro. Dvije godine kasnije u Dohi Tuka će dotrčati do srebra, a Poljaka nije bilo u finalu. Kszczot je ponovo u velikoj formi, ima bolji rezultat ove godine od Tuke (1.45.2), kao i lični rekord, ima vrašku brzinu u finišu, pa, konačno, iako se takmičenje odvija bez publike, ipak trči na domaćem terenu/podlozi.

Druga velika opasnost našem šampionu prijeti od Engleza Jamie Webba, koji ima najbolji rezultat ove sezone, 1.44.52. Webb je bljesnuo prije dvije godine kada je na EP u Glasgowu bio drugi. Englezi skoro 30 godina nemaju evropskog prvaka u dvorani u svojoj nacionalnoj disciplini, trci na 800 metara.

Uz dvojicu odličnih poljskih trkača, Mateusza Borkowskog i Patryka Dobeka, šesti sudionik finala je također jaki i brzi Francuz Pierre Ambroise Bosse, redovni gost velikih natjecanja kojeg je Tuka češće pobjeđivao nego što je od njega gubio. Ove godina imaju identičan rezultat u dvorani - 1.45.95.

Kako god da stoje prognoze kladionica, najizvjesnije je da će se medalje na 800 metara dijeliti između Poljaka Adama Kszczota, Engleza Jamie Webba i našeg Amela Tuke. Šta bi mogla biti prednost našeg atletičara koja bi mogla donijeti eventualnu minimalnu prevagu nad konkurentima: čini se da je Tuka mnogo manje energije utrošio u prethodne dvije trke: u prvoj je skoro prošetao zadnjih desetak metara, u polufinalu je trčao angažirano, ali ne prebrzo, taman onoliko koliko mu je trebalo za pobjedu. To može biti vrlo bitno na takmičenju u kojem se tri zahtjevne trke održavaju dan za danom, što nije slučaj na velikim takmičenjima na otvorenom.

U svakom slučaju, budite uz TV ekran u 18.30 minuta, naša je preporuka da odaberete HRT2, čiji su komenatori sjajni, stručni i neskriveno naklonjeni bosanskohercegovačkoj sportskoj ikoni Amelu Tuki. Leteći momak iz Kaknja nas nikada do sada nije razočarao, pa ne treba od toga ni večeras strahovati. Bilo koja medalja bit će sjajan uspjeh i ohrabrenje pred takmičenje svih takmičenja, Olimpijadu u Japanu. 

Podsjetimo, najveći dosadašnji uspjeh naše atletike na evropskim prvenstvima u dvorani bila je srebrena medalja bacača kugle Hamze Alića na EP u Geteborgu 2013.

(S. Avdić)  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...