VUČIĆ POTAPA NAJBOGATIJEG SARAJLIJU U BEOGRADU: Čime se Slaviša Kokeza zamjerio predsjedniku Srbije?

Firma „Prointer“, čiji je nominalni vlasnik Slobodan Kvrgić, a stvarni Slaviša Kokeza, za samo četiri godine, od dolaska SNS-a na vlast povećala je prihode 157 puta - sa 15,9 miliona dinara u 2012. na čak 2,5 milijardi u 2016. godini

  • Društvo

  • 07. Mar. 2021  07. Mar. 2021

  • 1

Nezavisni analitičari iz Srbije slažu se u ocjeni da se u pozadini burnih događaja koji posljednjih dana potresaju Srbiju krije sukob u vrhu vladajuće Srpske napredne stranke: na jednoj strani nalazi se lider SNS-a i neprikosnoveni politički autoritet u Srbiji, Aleksandar Vučić, a na drugoj strani njegov, do jučer najbliži saradnik i štićenik, Nebojša Stefanović, bivši šef policije, i aktuelni minister odbrane. Navodno se na strani Nebojše Stefanović nalazi i jedan od najbogatijih Saralija u Beogradu, Slaviša Kokeza, aktuelni predsjednik Nogometnog saveza Srbije i nekadašnji vlasnik preduzeća Prointer, koja je, zahvaljujući podršci vladajuće stranke Aleksandra Vučića, od početnog prihoda od 150.000 eura u 2011. godini došla do 50 miliona eura u 2016. godini. 

Nije do kraja jasno zašto su zahladnili odnosi između bliskih prijatelja i saradnika, Kokeze i Vučića, a jedno od mogućih objašnjenja krije se u navodnoj ambiciji Slaviše Kokeza da detronizira Anu Brnabić i preuzme funkciju premijera Srbije. Zanimljiva je činjenica da je brat Ane Brnabić u istom biznisu kao i Slaviša Kokeza- oba se bave informatičkim biznisom, pri čemu skoro isključivo pružaju usluge državnim kompanijama.

Zahvaljujući utjecaju svog mentora i zaštitnika Aleksandra Vučića, Kokeza je svoj biznis raširio i na Republiku Srpsku, gdje je osnovao filijalu preduzeća Prointer, u kome centralnu ulogu ima sin Milorada Dodika, Igor.

Tinjajući sukob Vučića i Kokeze doveo je u nezavidan položaj Milorada Dodika, koji je blizak i jednoj i drugoj strani. Dodik ne smije rizikovati sukob sa Aleksandrom Vučićem, ali nikako mu ne odgovara ni distanciranje od Slaviše Kokeze, koji bi potencijalno mogao biti veoma nezgodan svjedok. Dodiku bi najviše odgovaralo pomirenje Kokeze i Vučića, ali to će, čini se, ići jako teško.

KO JE SLAVIŠA KOKEZA?

Slaviša Kokeza je rođen 1977. godine u Sarajevu. U medijima se navodi da je po obrazovanju saobraćajni tehničar. U svojoj zvaničnoj biografiji ističe da je fudbalsku karijeru započeo u FK „Čelik“ iz Zenice igrajući u mlađim kategorijama u periodu od 1985 do 1991. godine. U seniorskoj konkurenciji, kako navodi, igrao je za FK „Brodarac“ iz Novog Beograda, a u ovom klubu kao fudbaler i kao funkcioner proveo je period od 1999. do 2014. godine. Napominje da je još kao aktivni fudbaler u periodu od 2009 – 2011. godine postao direktor FK „Brodarac“, a od 2011 do 2012. godine bio je generalni direktor FK „Zemun“.

Razvojni put Slaviše Kokeze ukratko bi se mogao opisati ovako - od običnog ugostitelja do milionera. Naime, on se godinama bavio ugostiteljstvom, trgovinom i hotelijerstvom, što mu je bilo primarno zanimanje sve dok SNS Aleksandra Vučića nije došao na vlast 2012. Tada, naime, Kokeza počinje da zarađuje milione preko brojnih novoosnovanih firmi, od kojih mu najviše prihoda donose one koje se bave trgovinom računarske opreme i softvera. Vlasnik je firme „Senior tim“, a dovođen je u vezu i s firmom „Prointer“, koja je zvanično u vlasništvu Slobodana Kvrgića.

VRTOGLAV POSLOVNI USPON

Zanimljivo je da se „Prointer“ i „Senior tim“ nalaze na istoj adresi. „Prointer“ je minulih godina dobio brojne poslove kod države, a prihodi su vrtoglavo rasli - 2012. ta firma je zaradila 73 miliona dinara, dok je tri godine kasnije prihodovala čak oko 2,5 milijardi!

Kokeza ne skriva da mu je predsjednik Srbije i šef SNS Aleksandar Vučić prijatelj.

"Vučić je moj prijatelj i tu ništa nije sporno. Znamo se preko 15 godina i privatno smo prijatelji i drugari. Međutim, nisam političar, niti sam radio bilo kada u nekoj državnoj instituciji ili obavljao bilo kakvu funkciju. Jesam član SNS-a, ali politički nisam aktivan." (Alo, 4. 2. 2016. godine).

Firma „Prointer“, čiji je vlasnik Slobodan Kvrgić, ali koja se povezuje sa Slavišom Kokezom, članom SNS, od dolaska te partije na vlast povećala je prihode 157 puta - sa 15,9 miliona dinara u 2011. na čak 2,5 milijardi u 2015. Profit je uvećan 18 puta, a najveći deo poslova firma je dobila od države, saznaje Kurir.


„Prointer“, koji se bavi informacionim tehnologijama, od 2012. do 2016. godine dobio je poslove na 115 državnih tendera i tako zaradio oko 2,4 milijarde dinara.

Sve je krenulo kad je Slobodan Kvrgić 2013. kupio ovu firmu. Godinu dana kasnije prodao je „Eurosalon“ Slaviši Kokezi, tada samo članu SNS, a danas predsjedniku Fudbalskog saveza Srbije. I Kvrgićev „Prointer“ i Kokezin „Eurosalon“ odnedavno su na istoj lokaciji, Dunavska bb, što je adresa „Luke Beograd“, koju je zvanično kupio Kvrgić.


Čak 40 tendera „Prointer“ je dobio kod „Elektroprivrede Srbije“, odnosno raznih kćerki firmi ove kompanije, čiji je direktor naprednjak Milorad Grčić, a ukupno 29 od Grada Beograda, kojim upravlja opet naprednjak, Siniša Mali. Od 17 klijenata navedenih na sajtu „Prointera“, samo četiri su privatne kompanije, ostale su državne - „Telekom“, „Elektroprivreda Srbije“, „Jugoimport“, Carina, Radio-televizija Vojvodine...

Skoro identičan razvojni put imala je i banajalučka filijala Prointera, koja je u kratkom roku, uz nesebičnu pomoć aktuelnih vlasti izrasla u vodeću IT kompaniju u manjem bh. entitetu.

Prointer“ je od 2015. godine, kada je osnovan, munjevito ušao u gotovo sve institucije, javna preduzeća i ustanove u Republici Srpskoj.

„Prointer“, iza kojeg nezvanično stoji Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika, zaradio je u prošloj godini 3,1 milion KM. Kada se finansijski uporede 2016. i 2017. godina, ova firma, stara tek tri godine, dobit je povećala za čak 445 odsto.

Prihodi od 17,5 miliona KM povećali su se za 233 odsto, dok su i rashodi, sa ranijih 4,6 miliona KM, skočili na oko 14 miliona KM.

Nezavisni mediji i opozicione partije u Srbiji uspjeh Slaviše Kokeze navode kao eklatantan primjer političke korupcij. Jedan od opozicionih lidera, Borko Stefanović, nedavno je ustvrdio da se Slaviša Kokeza obogatio poslujući isključivo sa državnim firmama, i to na način da se na skoro 50% konkursa pojavio kao jedini ponuđač usluga.

 U video prilogu pogledajte šta je o sprezi Vučića, Dodika i Kokeze kazao opozicionar Borko Stefanović.

(SL.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...