POKRETANJE NABAVKE VAKCINA RADONČIĆ DOČEKAO NA NOŽ: Obrušio se na vrh SDA, pohvalio Dodika!

Vlada Federacije BiH ozbiljno se posvetila nabavci vakcina protiv koronavirusa, jasno je to iz posljednjih poteza koje su povukli. Danas je održana i hitna sjednica Vlade na kojoj je Formiran Ad hoc tim za pregovore za proizvođačima vakcina.

  • Mini market

  • 08. Mar. 2021  08. Mar. 2021

  • 4

Ovaj tim zadužen je da do četvrtka Vladi FBiH pripremi Prijedlog ugovora za nabavku vakcine sa odabranim proizvođačem te cijenom i brojem vakcina. Prema riječima Novalića, ad hoc tijelo ne može pregovarati ukoliko nema pismo namjere Vlade FBiH ili nekog od organa, poput Ministarstva zdravstva ili ZZJZ FBiH.

- A mi smo se odlučili za najvišu instancu - Vladu FBiH, i ja kao premijer ovlašten sam da potpišem svako pismo namjere koje nam od ovako strukturirane ekipe dođe kao prijedlog kompanije koja ima izgleda da do četvrtka potpiše ugovor – rekao je Novalić.

Ponovio je da će ad hoc tim u predstojeća dva dana obaviti pregovore oko nabavke, i Vladi FBiH u četvrtak dostaviti svoju odluku. Dosad se, dodaje Novalić, javilo šest kompanija koje su zainteresirane za nabavku vakcina.

Ovakav rasplet događaja očigledno je silno uznemirio Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, stranke koja ima svoje ministre u Vladi Federacije BiH. Svoju ljutnju podijelio je na društvenoj mreži Facebook, a prenosimo je u cjelosti:

"Nakon što smo, kao Federacija BiH, definitivno ostali jedini prostor u Evropi koji još nije - ako ne računamo malo dobijene sadake - nabavio niti jednu dozu vakcine, Fadil Novalić se, tek sada, odlučio za hitnu sjednicu Vlade FBiH i formiranje radne grupe za nabavku vakcine za građane Federacije.

Kakva sramota, nesposobnost, licemjerje i odvratan pokušaj da vlastitu nesposobnost, kašnjenje, nerad i posljedično ubijanje građana, podijeli sa novoformiranom radnom grupom.

Dok se on sjetio hitne sjednice, drugi u regionu su vakcinisali više od milion svojih građana. Čak je i entitet Republika Srpska sa Dodikom na čelu pokazala sposobnost da uveze značajne količine vakcina i počne masovno cijepljenje.

Uostalom, šta će uopće nova radna grupa pored nadležnog federalnog premijera i nadležnog Ministarstva?

Pravu radnu grupu je trebalo formirati još prije pola godine i trebali su je isključivo činiti članovi Predsjedništva BiH (makar Džaferović i Komšić), članovi Vijeća ministara (Turković, Cikotić i Podžić), dopredsjednici dva doma u PSBiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić. Tako bi se vidjela njihova menadžerska i državnička sposobnost i međunarodni kontakti, čega očito nema.

Dok se u ozbiljnim državama nabavkom spasonosne vakcine bave predsjednici države i premijeri, kod nas taj posao kompromitirani Novalić, nakon kataklizmičnog zakašnjenja, sada prebacuje na nivo srednje rangiranih federalnih i kantonalnih dužnosnika i uglednih ljekara u Predstavničkom domu FBiH.

Bošnjaci su, mora se napokon otvoreno reći, nesposobnošću svoje vlasti već brutalno poniženi, ali i kriminalno smrtno ugroženi od onih koji nas godinama uvjeravaju da su jedino oni prave patriote i zaštitnici naroda i države. Kako nas štite, sada je svakome jasno”, poručio je Radončić, očigledno rezigniran što su stvari pokrenute sa mrtve tačke.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...