POLAGANA, DOMAĆA: Danas pravimo zeljanicu prema tradicionalnoj recepturi, ne zaboravite jogurt (VIDEO)

Naš današnji obrok sprema se za 110 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 09. Mar. 2021  

  • 0

SASTOJCI

8-10 listova gotove jufke

500 g špinata

500 g svježeg kravljeg sira

250 g slanog sira (grabancijaš)

4 jaja

200 g kiselog vrhnja

ulje

sol

PRIPREMA

Špinat očistimo, operemo i narežemo na rezance širine jednog centimetra. Stavimo ga u zdjelu, posolimo, ostavimo da odstoji 30-ak minuta, te ocijedimo.

U zasebnoj zdjeli umutimo jaja, dodamo nasjeckani sir grabancijaš, svježi kravlji sir, sve zajedno po potrebi posolimo i dobro izmiješamo.

Dobivenu smjesu premjestimo u zdjelu sa špinatom i izmiješamo sastojke.

Dno pravokutnog lima za pečenje premažemo uljem, na njega položimo dvije kore, nadjenemo ih pripremljenom smjesom i prekrijemo sa slijedeće dvije kore.

Na ovaj način ponavljamo postupak dok ne potrošimo sve namirnice (namirnice prethodno rasporedimo tako da nam dostaju za četiri reda nadjeva).

Zadnji red kora premažemo kiselim vrhnjem i sve zajedno stavimo peći na 180°C, oko 50 minuta.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...