OKRŠAJ NAJBOLJIH AUTONOMNIH VOZILA  NA SVIJETU: Pogledajte utrku Tesle i Waymoa, mogli bi ste se iznenaditi kad vidite ko je pobjednik

Cilj je bio što prije doći od hotela u okolici američkog Phoenixa do trgovine mješovitom robom.

  • Auto

  • 09. Mar. 2021  

  • 0

YouTube kanal Whole Mars Catalog testirao je dva vozila, Waymo, odnosno modificiranu Chrysler Pacificu i Teslu Model S FSD Beta. Cilj je bio što prije doći od hotela u okolici američkog Phoenixa do trgovine mješovitom robom.

Tesla i tehnološki milijarder Elon Musk koriste posebne kamere i, prije svega, visoko razvijeni AI softver kako bi električni automobili mogli kontrolirati potpuno nepoznatu okolinu i rute, dok konkurent odabire drugačiji pristup. Googleov izdanak oslanja se na lidarsku tehnologiju sličnu radaru s laserskim senzorima, kao i precizno mapiranje unaprijed ruta kojima će voziti njegova vozila.

Šta je pokazala utrka? Waymovom vozilu je trebalo osam minuta, a Tesli s beta verzijom autonomne vožnje tek nešto više od pet minuta. Waymovo vozilo nevoljko je skretalo lijevo na raskrižjima pa je ruta bila mnogo duža. U ovome trenutku ne možemo znati koje je vozilo sigurnije, a to je u ovoj fazi najvažnije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...