JE LI PLENKOVIĆ DOBIO PO PRSTIMA: Novi veliki obrat u Hrvatskoj, ništa od ruskih vakcina…

Za rusko je cjepivo u toku proces odobravanja za hitnu upotrebu u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a Hrvatska je tražila od Rusa 11 dokumenata koje će pregledati HALMED i potom odlučiti o mogućem interventnom uvozu i bez odluke EMA-e.

  • Regija

  • 09. Mar. 2021  

  • 0

"Suzdržite se od izdavanja odobrenja za hitnu uporabu ruskog cjepiva Sputnjik V dok Agencija ne ispita njegovu sigurnost i učinkovitost", poruka je visoke predstavnice Europske agencije za lijekove (EMA) Christe Wirthumer-Hoche. Naime, u posljednje se vrijeme sve više zemalja Europske unije zanima za mogući uvoz ruskih vakcina jer im doze već kupljenog i odobrenog cjepiva ne stižu kako je dogovoreno.

Količine dostavljenog cjepiva u prvom tromjesečju bile su bitno manje od dogovorenog kada je Europska komisija potpisivala ugovore o kupnji. Prva je iz dogovora EU o zajedničkoj nabavi iskočila Mađarska koja je nedavno odobrila interventni uvoz i osigurala građanima 40.000 doza Sputnjika V, ruskog cjepiva koje EMA još nije odobrila. Tako razmišljaju i Slovačka i Češka, koje su krenule u nabavu, ali i Hrvatska, koja je također u pregovorima s Rusima, što je očito potaknulo šefove EMA-e na reakciju.

Mnoge nepoznanice

"Potrebna nam je dokumentacija na temelju koje bismo mogli donijeti odgovarajuću procjenu. Trenutačno nemamo podatke o cijepljenim osobama, to je još nepoznanica. Zato bih pozvala članice EU da zasad ne izdaju odobrenja za cjepivo Sputnjik V za hitnu upotrebu", rekla je Wirthumer-Hoche za austrijsku televiziju ORF.

Ona nije isključila mogućnost da i rusko cjepivo bude u ponudi zemljama EU, ali prije toga nužne su sve provjere koje EMA provodi prije odobravanja nekog lijeka ili cjepiva. Prošlog je tjedna, naime, jedna njemačka farmaceutska tvrtka pokrenula prvi korak u tom smjeru odnosno dostavljeni su dokumenti koji bi trebali omogućiti i pokretanje postupka odobrenja Sputnjika V.

"Podaci koji nam stižu od ruskog proizvođača bit će pregledani u skladu s europskim standardima o kvaliteti, sigurnosti i učinkovitosti. Bude li sve prema tim standardima, cjepivo će se odobriti i u EU", rekla je Wirthumer-Hoche.

Odluka u aprilu

Naime, za rusko je cjepivo u toku proces odobravanja za hitnu upotrebu u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a Hrvatska je tražila od Rusa 11 dokumenata koje će pregledati HALMED i potom odlučiti o mogućem interventnom uvozu i bez odluke EMA-e. Ako bi četiri zemlje EU koje bi odobrile ovo cjepivo za hitnu upotrebu od Bruxellesa zatražile da se i Sputnjik V nađe na listi cjepiva koja bi trebala biti dostupna u zemljama EU, činjenica je da bi EK mogla pokrenuti pregovore s Rusima, piše Jutarnji list te dodaje da je sve manje izvjesno da bi Hrvatska krenula u interventni uvoz ruskog cjepiva mimo EU - vjerovatnije je da će EMA prije odobriti Sputnjik za upotrebu u svim zemljama EU nego što će to učiniti hrvatska administracija samo za sebe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...