NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Njemačka ponudila Americi "New Deal", dolaze teška vremena za Rusiju i Kinu, a tiče se i nas!

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u utorak kako želi da postavi odnose sa Sjedinjenim Državama na novi kolosijek nakon što su dostigli najnižu tačku u mandatu administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 09. Mar. 2021  09. Mar. 2021

  • 0

 U prvom velikom govoru o transatlanskim odnosima nakon inauguracije predsjednika Joa Bidena u januaru, Maas je ponudio SAD-u "New Deal," uključujući zajedničku borbu za demokratiju, veću njemačku odgovornost u rješavanju sukoba u i oko Evrope te zajedničku strategiju prema Kini i Rusiji.

- Njemačka je na vašoj strani - izjavio je Maas na online dešavanju koje je organizirao američki Brookings institut.

Podržao je njemačka povećana ulaganja u vojsku, što je dugo veremena bio kamen spoticanja u odnosima s Trumpovom administracijom te govorio u korist pregovora o specifičnim sektorskim trgovinskim sporazumima i oživljavanja saradnje na polju klimatske zaštite.

Biden je učinio borbu protiv klimatskih promjena centralnom tačkom svoje predizborne kampanje za Bijelu kuću i vratio SAD u Pariški klimatski sporazum koji je Trump odbacio.

Brookings je uveo novo mjesto za Njemačku i transatlanske odnose sa sredstvima donatora, koja uključuju dva miliona eura donacije njemačke vlade, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...