EPIDEMIOLOG SANJIN MUSA UPOZORAVA: "Britanski soj imamo najviše u Sarajevu, ali i širom FBiH. Karakteristično je brže širenje, ali..."

Situacija u Sarajevu je jako alarmantna i bez širokih mjera neće se moći staviti pod kontrolu, smatra šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

  • Društvo

  • 10. Mar. 2021  10. Mar. 2021

  • 0

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH Sanjin Musa je podsjejetio je da je iz Srbije stiglo 5.000 vakcina i da se u drugoj isporuci očekuje još 5.000.

- Za to je data garancija od strane Vlade Srbije koja je proslijeđena putem Ministarstva civilnih poslova. Za ova pandemijska cjepiva je karakteristično da imaju kratak rok od 6 mjeseci. Konkretno ovo cjepivo je u desetom mjesecu stavljeno u bočice i od tada mu se računa šest mjeseci. Vi cjepivo zapravo dobijete sa 2-3 mjeseca roka. To je izuzetno kratak rok. Ja bih zdravstvenim radnicima preporučio da se opredijele za ovu vakcinaciju. Kada je riječ o cjepivu AstraZeneca, imunitet traje minimalno 3 mjeseci i istraživanja pokazuju da što je duži period između dvje doze ona je učinkovitija. Preporuke su da revakcinacija ide nakon 2-3 mjeseca, kazao je Musa za FTV.  

Za novi britanski soj ističe da smo u fazi kada je on dominantan.

- Imamo ga najviše u Sarajevu, ali i širom FBiH. Karakteristično je brže širenje. Dobra je vijest da ne izaziva složenije oblike i vrlo je važno što je AstraZenecino cjepivo vrlo visoko učinkovito protiv ovoj soja, dodao je. 

Musa smatra da je situacija u Sarajevu jako alarmanta te naglašava: "Bez širokih mjera situacija se neće moći staviti pod kontrolu". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...