POČELA POSEBNA SJEDNICA NS RS-a: Vrijeme je za Dodikovih 90 minuta (FOTO)

Uvodno obraćanje o ovoj temi ima Dodik, na čiji zahtjev je 18. posebna sjednica i sazvana.

  • Politika

  • 10. Mar. 2021  10. Mar. 2021

  • 1

- Narodna skupština Republike Srpske počela je posebnu sjednicu na kojoj će biti razmatrana jedna tačka dnevnog reda - ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH /Dejtonskog sporazuma/ u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika – na prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Uvodno obraćanje o ovoj temi ima Dodik, na čiji zahtjev je 18. posebna sjednica i sazvana.

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i predstavnici Republike u zajedničkim institucijama.

U skladu sa odlukama CIК-a BiH preminulog poslanika NDP-a Aleksandra Fuluriju u Narodnoj skupštini zamijeniće Budimir Balaban, koji će djelovati kao samostalni poslanik, a Nedeljka Ćorića, poslanika SNSD-a koji je postao ministar saobraćaja i veza Srpske, Dragan Кnežević.

Zanimljivo je da je Balaban dobio mandat na listi NDP Dragana Čavića, ali u skupštini on će biti u klubu DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića, čiji su poslanici, kao i predsjednik NSRS mandate dobili na listi DNS-a.

Za šefa poslaničkog kluba SDS Miladina Stanića ovo je još jedan dokaz političke korupcije koja se dešava u NSRS.

U toku je Dodikovo obraćanje koje će trajati 90 minuta, nakon čega će se voditi rasprava o predloženoj temi dnevnog reda.

Neposredno pred početak posebnog skupštinskog zasjedanja, Dodik je ponovo novinarima iznio ranije stavove kako su visoki predstavnici od Republike Srpske nepravnim, arogantnim i kriminalnim ponašanjem "oteli" 83 nadležnosti i da Srpska želi da ih vrati.

"Mislimo da BiH može da funkcioniše samo ako se te nadležnosti vrate u skladu sa Ustavom BiH. Ne tražimo ništa što nije zapisano u relevantnim dokumentima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je dodao da je alternativa tome razlaz iz BiH.

Prema njegovim riječima, ako nema volje za pomenutu saradnju, Republika Srpske će razmišljati na koji način pokrenuti pravo predviđeno Poveljom Ujedinjenim nacija o samoopredjeljenju.

"To je Republika Srpska najavila godinama unazad i nećemo od toga odustati, tako da dolazak eventualnog novog visokog predstvanika mora da bude u skladu sa Aneksom 10, inače nije prihvatljivo", rekao je Dodik.

On je pomenuo i današnju posebnu sjednicu Parlamenta Srpske zbog ponovnog pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma uvođenjem novog visokog predstavnika bez poštovanja procedura predviđenih Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

"To će usložiti političke odnose na nivou BiH. Ono što tražimo je da se poštuje Aneks 10, koji kaže da Savjet bezbjednosti može da potvrdi imenovanje viskog predstavnika ako to traže strane potpisnice Aneksa 10", obrazložio je Dodik. 

TVBN

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...