SA 49 GLASOVA ZA: NSRS usvojila zaključke o ocjeni rada visokog predstavnika i zaključke prema kojima...

Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za predložene materijale glasalo je 49 poslanika, a jedan je bio protiv.

  • Politika

  • 10. Mar. 2021  10. Mar. 2021

  • 2

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za predložene materijale glasalo je 49 poslanika, a jedan je bio protiv. Od opozicionih poslanika, u sali je bio samo Nebojša Vukanović.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i “obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma… posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...