AUSTRIJSKI "STANDARD" RASKRINKAO ČOVIĆEVU EUROZASTUPNICU: Željana Zovko lobira za RASISTIČKO-ŠOVINISTIČKE POZICIJE hercegovačkog HDZ-a!

U BiH je momentalno glavna tema rasprava o reformi izbornog zakona. Radi se o načelnom pravcu u kojem ide država i pitanju treba li jačati nacionaliste ili građansku državu. Evo šta o tome piše austrijski Standard.

  • Mini market

  • 11. Mar. 2021  11. Mar. 2021

  • 7

„Željana Zovko očito se ne može odlučiti koju bi državu da predstavlja. Ranije je bila ambasadorica Bosne i Hercegovine a sada predstavlja Hrvatsku u Evropskom parlamentu. Mentalno je ona međutim još uvijek u svojoj domovini: Mostaru. U Evropskom parlamentu ona lobira za rasističko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a. Ljudi poput Željane Zovko godinama ubjeđuju ostatak Evrope kako su Hrvati u BiH diskriminirani. Ali, radi se o tome da HDZ bude jedini predstavnik Hrvata u BiH", piše austrijski list Standard u članku pod nazivom „Hrvati u EU agituju za nacionalističke ciljeve u BiH".

List navodi kako je Zovko, pred završetak najnovijeg izvještaja Evropskog parlamenta o BiH podnijela brojne zahtjeve za njegovim promjenama, tražeći da se ne osudi samo revizionizam već i "unitarizam" – jačanje centralne države BiH. Razlog za to je, po pisanju Standarda što "mnogi takvi nacionalisti i danas, a to su htjeli i tokom rata, hoće svoju vlastitu hrvatsku teritoriju unutar BiH, zvanu Herceg-Bosna. "Oni zastupaju ideologiju po kojoj se ljudima upravlja odvojeno, prema rasističkim kriterijima. Za njih ne postoje građani već samo pripadnici etničkih grupa", navodi Standard.

Intervencije EU-zastupnice Željane Zovko

I dok se u prvobitnoj verziji izvještaja EP upozorava na opasnost od 'etno-nacionalističke' retorike, Zovko, koja je zamjenica predsjednika Odbora za vanjsko-politička pitanja u EP, je zamijenila riječi tako da upozorava od 'unitarističke' retorike. U izvještaj unosi i da mora doći do promjene Izbornog zakona u BiH.

Standard konstatuje kako "lobiranje Željane Zovko, izgleda, daje rezultate" i potkrjepljuje to konstatacijom da dvije partije u BiH: HDZ i SDA , uz podršku delegacije EU i Amasade SAD, pregovaraju o reformi Izbornog zakona. Riječ je o provedbi odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. o podjeli mjesta u Domu naroda FBiH kojom se, po pisanju Standarda, jačaju se rasističko-nacionalistički zahtjevi.

List ukazuje kako se u BiH ne provode ni odluke Evropskog suda za ljudska prava koje su donesene ranije i "koje idu u suprotnom pravcu" -  u pravcu građanske BiH, u kojoj bi se svi građani tretirali ravnopravno i u kojoj bi i Jevreji i Romi mogli biti birani kao članovi Predsjedništva (presuda Sejdić-Finci), na šta "nemaju pravo ni oni građani koji ne žele da se svrstavaju u etničke grupe".

"To je razlog za žestoke debate o BiH i na međunarodnom planu", konstatuje Standard i navodi kako Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD kažu da se "Izborni zakon mora poboljšati kako ne bi nudio plodno tlo za razne igre i trikove." Istovremeno list upućuje na jedan drugi interni dokumenat EU u kojem stoji da bi "promjena Izbornog zakona, otežala implementaciju presude Sejdić-Finci".

"Nacionalisti odbacuju ustavne promjene u pravcu jačanja prava građana. Za promjenu Ustava, kako kažu, potrebne su višegodišnje konsultacije i inkluzivan pregovarački format. Ali ni za promjenu Izbornog zakona ne postoji većina", piše Standard i citira šefa SDA Bakira Izetbegovića koji kaže kako od toga najvjerovatnije neće biti ništa jer su stavovi SDA i HDZ previše udaljeni.

Izetbegović od početka nije bio za to da se pregovori o promjeni Izbornog zakona vode "u reduciranom formatu" - između njega i šefa HDZ BiH Dragana Čovića - ali su na tome, kako ga citira austrijski list, "insistirali predstavnici međunarodne zajednice  - jer je njima dvojici uspjelo da nakon toliko godina provedu izbore u Mostaru".

Otvoreno je međutim pitanje koliko veliki pritisak će Čovićev HDZ i njihovi prijatelji u Bruxellesu moći napraviti na EU i SAD, piše između ostalog Standard.

Može li novi visoki predstavnik napraviti promjene u BiH?

Na kraju članka, novinarka Standarda piše i kako je otvoreno pitanje, da li novi visoki predstavnik uopšte može dovesti do promjene politike u BiH. Ukazuje kako je EU godinama na njega gledala kao na konkurenta i da su Francuska, Njemačka i Italija stoga ranije željele da ukinu OHR. 

"Zato je posebno interesantno što je upravo Njemačka kandidirala svog čovjeka za visokog predstavnika. Tim prije što u međunarodnoj zajednici ima i drugih mišljenja, jednako kao i onih koji se zalažu da visoki predstavnik, kao nekad, snažno intervenira i okonča prijetnje secesionizmom, napade na državu i pokopavanje pravosudnog sistema. Stoga svi gledaju sa isčekivanjem šta će poduzeti nova Bidenova administracija, ako uopšte nešto poduzme", zaključuje Standard.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...