RAMIĆ POTOPIO DODIKA: "Svaki put kada izađe s ovakvim najavama i izjavama, on..."

Vlada FBiH je formirala radnu grupu koja ima obaveze da pribavi potrebnu dokumentaciju za nabavku vakcinu. Vlada FBiH se odlučila za dvije ponude koje daju garanciju da u što skorijem vremenu možemo dobiti vakcinu, kazao je za N1 danas federalni ministar i zastupnik u NSRS Edin Ramić.

  • Politika

  • 11. Mar. 2021  

  • 3

“U principu se čekalo da to uradi onaj ko je nadležan, državni nivo i Vijeće ministara. Mi smo izgubili svo ovo vrijeme pokušavajući da se promijeni zakon o javnim nabavkama, sada smo došli u situaciju da svako pokušava uraditi svoj dio”, dodao je Ramić.

Koliko novca za vakcine?

Mi smo kao Vlada FBiH pristupili nabavci putem COVAX mehanizma. Čekali smo da taj institut profunkcioniše, u ovom slučaju je Vlada FBiH se odredila za iznos od 4 miliona i potom mijenjali iznos sredstava u skladu sa potrebama, dok smo čekali da li će Mehanizam profunkcionisati“, kazao je on i dodao da se vakcine mogu možda očekivati već naredne sedmice.

“U odnosu na ponudu firmi koje smo odabrali, kazali su nakon potpisivanja ugovora do tri dana, dakle možda već naredne sedmice”.

Sjednica NSRS?

Jučer nisam bio na sjednici jer sam ostao u Sarajevu zbog pregovora sa HDZ-om.

Izjave Dodika?

To je manje-više ponavljanje njegovoih ranijih stavova i zaključaka koji se usvajaju posljednjih desetak godina. Svaka posebna sjednica NSRS se donosi u proteklim mjesecima sa mnogo manje glasova podrške nego ranije. To je samo jedna predstava za javnost“, kazao je Ramić.

Dodaje da se posebne sjednice organizuju “za njegove lične potrebe”.

Svaka njegova sjednica jeste za njegove lične potrebe, ali ne bih zaključke smatrao nevažnim. Treba biti oprezan s tim i tražiti reakciju OHR-a i drugih koji su nadležni za mir. Jer neke od njegovih avantura koje najavljuje na neki način sigurno će ugroziti mir u ovoj zemlji“.

“Nikome u BiH ko je normalan nije na pameti da ima neke nove sukobe, ali jasno je da će patriote ove zemlje učiniti sve da zaštite suverenitet ove zemlje i s tim treba računati. On koristi svoje ustavne mogućnosti da izazove nemire i skrene pažnju s nekih važnijih pitanja u RS”, kazao je Ramić.

“Dokle god imamo ustavni sistem, jedina mogućnost da on funkcioniše u nekim kriznim situacijama jeste uloga OHR-a kako bi Dejtonski sporazum bio primjenjen. Mi trebamo razgovarati o njegovoj primjeni koji često nije primjenjen radi opstrukcija vlasti RS.

Svaki put kad Dodik izađe s ovakvim najavama i izjavama, on jača poziciju OHR-a”, dodao je Edin Ramić u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...