PLENKOVIĆ U BRUXELLESU GLUMIO "DOBROG" SUSJEDA: "BiH je za Hrvatsku poseban prioritet..."

Premijer Republike Hrvatske je u zvaničnoj posjeti Briselu gdje se sastaje sa čelnicima svih institucija sa sjedištem u evropskoj prijestonici.

  • Regija

  • 11. Mar. 2021  11. Mar. 2021

  • 2

Hrvatski premijer Andrej Plenković je potvrdio da podržava dalje proširenje Evropske Unije (EU) ka zemljama Zapadnog Balkana, ali da Bosna i Hercegovina predstavlja poseban prioritet za Hrvatsku.

"Hrvatska podržava naše susjedne zemlje da idu naprijed prema EU i učinićemo sve da taj proces bude brži i dobro strukturisan. Poseban interes imamo naravno za Bosnu i Hercegovinu, zemlju s kojom Hrvatska graniči, s kojom ima posebne poveznice i prijateljske odnose i pritom vodimo računa o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, naročito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i na tom tragu želimo pomoći da svi zajedno idu prema Evropskoj Uniji”, izjavio je Planković, prenosi Hayat.

Ove navode je Plenkoviće iznio nakon susreta sa predsjednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sasolijem (Sassoli).

Premijer Republike Hrvatske je u zvaničnoj posjeti Briselu gdje se sastaje sa čelnicima svih institucija sa sjedištem u evropskoj prijestonici.

Na sastanku u NATO-u je bilo riječi o jačanju zajedničke sigurnosti kao i jačanju transatlantskih odnosa, te pripremama za samit NATO-a koji se održava ove godine.

Ranije u toku dana, Plenković se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom gdje je najavio da će povećati hrvatsko prisustvo u vojnoj NATO misiji na Kosovu, KFOR.

"Mi smo ponosni što smo članica NATO-a i što učestvujemo u misijama NATO-a. Bili smo u Afganistanu i sada smo i na Kosovu gdje ćemo u sljedećim sedmicama i povećati naše prisustvo“, rekao je predsjednik nakon posjete sjedištu NATO.

Šef sjeveroatlantskog saveza, Jens Stoltenberg se sa svoje strane zahvalio Hrvatskoj kao važnoj članici NATO-a za doprinos koji daje jačanju zajedničke sigurnosti, suočavanju sa zajedničkim izazovima i prijetnjama i učešće u misijama NATO od Afganistana do Kosova.

Inače među Plenkovićevim sagovornicima u toku zvanične posjete Briselu biće i predsjednica Evropske Komisije, Ursula von der Leyen (fan der Lajen) kao i predsjednik Evropskog Savjeta Charles Michel (Šarl Mišel).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...