KINESKI REŽIM TREPERI KAO PRUT: Biden oživljava GRANDIOZNU KOALICIJU četiri indopacifičke sile, a njhov je SAMO JEDAN

Kina je bijesna zbog Quada, a pitanje je i koliko svjesna da ga je inicirala svojim problematičnim, prijetećim ponašanjem

  • Svijet

  • 12. Mar. 2021  12. Mar. 2021

  • 0

Piše: ŽELJKO TRKANJEC

Indija, Sjedinjene Države, Japan i Australija. Sve te četiri države povezuje geografska lokacija na ili u blizini Tihog oceana. Sve su demokracije, iako ova u Indiji zastranjuje prema autoritarizmu, ali valja misliti najbolje. I konačno, sve imaju brojna otvorena pitanja s Narodnom Republikom Kinom. Ovo potonje potaklo je bivšeg japanskog premijera Abe Shinzoa da 2007. godine organizira dijalog s indijskim i australskim kolegama, Manmohanom Singhom i Johnom Howardom te Dickom Cheneyem, potpredsjednikom SAD-a. I tako je nastao Quad, kratica za Kvadrilateralni sigurnosni dijalog koji je ubrzo prerastao granice dijaloga: mjesec dana nakon sastanka održane su prve pomorske vojne vježbe. Kina je odmah reagirala diplomatskim prosvjedom svim članicama. No, zbog promjene političkog vodstva u Australiji i Japanu projekt pada u treći plan.

A onda na vlast u Kini dolazi Xi Jinping i pokreće politiku kineskog ekspanzionizma koja se opredmećuje u spor s Japanom oko četiri otoka, krši trgovinski sporazum s Australijom, a s Indijom vodi kinetički rat niskog intenziteta na nedefiniranoj granici na Himalaji. I zato su Tokio, New Delhi, koji je u međuvremenu aberirao od nesvrstane politike, Canberra i Washington 2017. godine odlučili oživjeti Quad. I u petak će američki predsjednik Joe Biden održati prvi, virtualni summit s članicama koje predstavljaju premijeri Scott MorrisonNarendra Modi i Yoshihide Suga. Ovaj potonji bit će prvi gost uživo u Bijeloj kući početkom sljedećeg mjeseca.

Južna Koreja izostala

Južna Koreja nije niti pozvana niti bi se odazvala pozivu na članstvo zbog specifičnosti svojih odnosa s Kinom kao jedinom stvarnom saveznicom Sjeverne Koreje. U Seulu se i dalje nadaju da bi u nekom trenutku moglo doći do ujedinjenja. U skladu s azijskom filozofijom koja je daleko od surovog realizma: Peking neće dozvoliti da mu Južna Koreja, vojni saveznik SAD-a, dođe na granicu.

Povod za sastanak Quada, kako se službeno navodi, želja je ostalih zemalja da pomognu Indiji u cijepljenju stanovništva protiv covida-19. Bijela kuća je najavila da će sve članice Quada sudjelovati u financiranju povećanja proizvodnje cjepiva u Indiji. U najavi se govori i o formiranju stručnih skupina za distribuciju cjepiva u regiji, zatim za borbu protiv klimatskih promjena, kreiranju tehnoloških standarda i zajedničkom razvoju novih tehnologija. O čemu će se svemu sigurno razgovarati, ali to nisu ključne teme za čelnike ovako ekonomski i vojno moćnih država.

Temelj politike, dakle ne samo vanjske nego i ekonomske, trgovinske, sigurnosne politike nove američke administracije odnos je s Kinom. Da bi se uspjelo u zaustavljanju negativnih aspekata kineske politike na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini potrebno je savezništvo demokracija kako transatlantsko, opredmećeno u NATO-u, tako i indopacifičko. I zato je Quad toliko važan.

Konture "kineske politike"

Biden će svoje kolege izvijestiti o američkim planovima i konturama “kineske politike” koja će prožimati gotovo sva ministarstva nove administracije i pripremama za prvi sastanak ministara vanjskih poslova Kine i SAD-a 18. i 19. travnja u Anchorageu na Aljasci, a ne treba dvojiti da će se dogovarati i zajedničke, višedimenzionalne aktivnosti s ciljem obuzdavanja toksičnog djelovanja Pekinga u regiji i na globalnoj razini (sve četiri zemlje interesiraju aktivnosti Kine u Africi i Južnoj Americi). Ured indijskog premijera Modija je, konačno, objavio da je zaključni cilj “slobodna, otvorena i uključiva indopacifička regija”. Što tvrdi i Peking samo tome treba dodati “s kineskim karakteristikama”. Njih možemo očitati u procesu ukidanja demokracije u Hong Kongu kršeći tako međunarodni sporazum, u najavi nasilne aneksije Republike Kine na Tajvanu, jednostranog definiranja granice na moru ne uzimajući u obzir niti međunarodne presude - Stalnog arbitražnog suda, primjerice, koji je dao za pravo Filipinima na ne Pekingu.

Kina je bijesna zbog Quada (pitanje je i koliko svjesna da ga je inicirala svojim problematičnim, prijetećim ponašanjem), smetao ju je i termin “indopacifički” koji je SAD prihvatio prije koju godinu upravo da bi se New Delhi mogao smatrati sudionikom zbivanja. Smeta ju i bilo kakvo grupiranje koje je usmjereno protiv nje - Quad je otvoreno nazvala tipičnim znakom  "otrovnog" hladnoratovskog mentaliteta. I ključni problem, Peking je svjestan da može na bilo koju od tri članice, Indiju, Australiju pa čak i Japan, udariti (ekonomski, trgovinski) samostalno i izaći kao pobjednik. Kad je riječ o sve tri zajedno, uz podršku SAD-a, stvara se moćnija grupacija koja bi mogla diktirati ukupne trendove na mrskom Indopacifiku. Crvena krpa za navodne komuniste koji sjede u Pekingu.

Washington je toga svjestan i zato nakon samo sedam tjedana na vlasti ova administracija organizira virtualni summit Quada. Kao jasnu poruku kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiu da razgovor s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom neće biti nimalo lagan. I da će Blinken djelovati i kao zastupnik ostalih članica Quada. Kina od saveznika može računati na Rusiju, Kambodžu i Mjanmar. Slabo i nedovoljno. A Xi Jinping ne voli biti slabija strana.

(Tekst prenosimo integralno sa portala Jutarnji.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...