NA DESETINE MRTVIH, ODJEKUJU RAFALI: Vojna hunta uvela ratno stanje u Mjanmaru, tokom protesta ubijeno...

Vojna hunta u Mijanmaru uvela je ratno stanje u nekim kvartovima najvećih gradova, a snage sigurnosti ubile su tokom nedjeljnih protesta najviše demonstranata od kako su 1. februara počeli protesti zbog vojnog udara i smjenjivanja legalno izabrane premijerke Aung San Suu Kyi.

  • Svijet

  • 15. Mar. 2021  15. Mar. 2021

  • 1

Mijanmarske snage sigurnosti ubile su najmanje 38 demonstranata, a u kvartu Hlaing Tharyara u Yangonu najviše – 34.

U gradićima Hlaing Tharyar i susjednom  Shwepyithju uvedeno je ratno stanje, a na videozapisima nezavisnog medija Demokratski glas Burme čuju se rafali.

Potom se vidi nekolicina demonstranta kako bježe i nose ranjenika, dok drugi pokušavaju pružiti pomoć i reanimirati dvojicu koji ne daju znakove života.

Nakon višesedmičnog vanrednog stanja, u nedjelju navečer je na državnoj televiziji Mijanmara prvi put spomenuto ratno stanje i najavljena direktnija vojna kontrola sigurnosne situacije u zemlji, kao i veća administrativna, sudska i vojna ovlaštenja, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Još četvero poginulih bilo je u gradovima Bago, Mandalay i Hpakant, ali i veliki broj ranjenih bojevom municijom i gumenim mecima, javili su lokalni mediji.

Istovremeno, na državnoj televizijia MRTV je saopćeno da je jedan policajac ubijen, a da su trojica povrijeđena tokom protesta u Bagu, u centralnom dijelu Mijanmara.

U izvještaju se navodi da su demonstranti bacali kamenice na policajce i da se utvrđuje da li su koristili i vatreno oružje.

U međuvremenu je Man Vin Kaing Tan, prvi čovjek grupe političara koje je vojna hunta srušila sa vlasti iako su pobijedili na izborima, obećao iz skrovišta u kojem se skriva od režima da će “revolucija” protiv vojne diktature biti nastavljena.

U prvom obraćanju javnosti od vojnog prevrata 1. februara, Man Vin Kaing Tan je u nedjelju poručio da “nacija sada prolazi kroz najmračnije razdoblje, ali da je svanuće sve bliže”.

Man iz ilegale predvodi grupu političara koji su odbili priznati vlast vojne hunte i traže od međunarodne zajednice da ih prizna kao legalnu vladu Mijanmara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...