ZDRAVKU MAMIĆU STIGLA NAJGORA MOGUĆA VIJEST: Nakon tri godine, Vrhovni sud Hrvatske potvrdio nepravosnažnu presudu

Vrhovni sud Republike Hrvatske većinski je potvrdio nepravosnažnu osuđujuću presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića. 

  • Regija

  • 15. Mar. 2021  16. Mar. 2021

  • 1

Zatvorska kazna Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću je sad pravomoćna

Presuda je ukinuta samo u manjem dijelu. Ukinuta je tačka u kojoj se Zoranu Mamiću na teret stavljalo da je poticao na zloupotrebu bivšeg poreznika Milana Pernara. 

Ukinut je i dio presude u kojem se Mamiću nalagalo oduzimanje dvije nekretnine vrijedne 244.000 kuna. Zdravko Mamić je sada i pravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora. 

Njegov brat Zoran Mamić, aktuelni trener Dinama, osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci zatvora. Damir Vrbanović je osuđen na tri godine zatvora. 

Ovom odlukom Vrhovnog suda znači da je gotovo tri godine od nepravomoćne presude sada donesena i pravomoćna, što znači da bi Zoran Mamić i Vrbanović trebali u zatvor. Sa Zdravkom Mamićem, koji je u junu 2018. pobjegao u BiH situacija je značajno kompliciranija jer ga ta zemlja ne želi izručiti Hrvatskoj. Kao obrazloženje su naveli da kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH.

Osim što je osuđen na 6 i po godina zatvora, prema presudi Zdravko Mamić mora vratiti 52 miliona kuna. 

Zdravko Mamić je bio osuđen po svim točkama optužnice, a nakon intervencije Vrhovnog suda, pravomoćno je osuđen po svim točkama osim jedne. 

Zoran Mamić i Milan Pernar su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran Mamić i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Inače, Vrhovni sud je smanjio zatvorsku kaznu poreznom inspektoru Milanu Pernaru. On je sada osuđen za dva kaznena djela umjesto za tri kako je to bio slučaj prvostepenom presudom i kazna mu je smanjena s četiri godina i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. 

(Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...