HADŽIKADIĆ U SRCE PROBLEMA: "Odgovor aktuelne vlasti na pandemiju je rezultat PRINCIPA KONSTITUTIVNOSTI" (VIDEO)

Stanje u svakom segmentu života u BiH je, čini se, svakim danom sve gore. Niko nije zadovoljan. Stranaka je mnogo, a svaka ima svoje viđenje BiH. Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić pozvao je na veliko okupljanje opozicije za opće izbore 2022. i na proteste u Sarajevu 30. maja, na godišnjicu protesta "Dosta je bilo šutnje".

  • Politika

  • 15. Mar. 2021  16. Mar. 2021

  • 4

O odgovoru aktuelne vlasti na pandemiju smatra da je to rezultat principa konstitutivnosti i činjenice da su tzv. nacionalne stranke upravljale putem podobnosti i korupcije.

"Rezultat je ovo što imamo. Pokazali smo da ne možemo nabaviti čak ni vakcinu da zaštitimo naše građane, a u isto vrijeme vodimo računa o tome da imamo novi Izborni zakon koji će nekima od njih dati čak i više prava i mogućnosti da utiču na sve ono što se dešava u državi, gdje građanin faktički i ne postoji. Isto mišljenje je i o ekonomiji i o zdravstvu i o obrazovanju. Kada pogledate, mi bismo trebali imati te namete, ne 70% nego 35% pomoći maloj privredi za vrijeme pandemije. Ne bismo smjeli kupovati diplome, niti imati čak tu mmogućnost. Ne bismo smjeli imati politizirano pravosuđe. Nema pravde, nema efikasnosti, šta drugo da očekujemo od države."

O predloženom okupljanju opozicije kaže da međunarodna zajednica radi sa onima koji imaju snagu.

"Moramo demonstrirati da postoje druge snage, a ne samo tri plemenske poglavice. Prema tome, ako želimo da pokažemo snagu i da imamo međunarodnu zajednicu na našoj strani, mislim na građanskoj strani, onda zaista sva opozicija treba da se ujedini. Svako ima ego, svako ima sujetu, ali sada se radi o Bosni i Hercegovini. Pitanje je da li će oni poslušati ovaj poziv, ne poslušati nego reći vrijeme je da svi radimo za BiH i da nema tu stvarno mjesta za lično. Ovo će pokazati da li i mi imamo te lične interese ili samo govorimo o ličnim interesima onih koji su na vlasti. Koliko nas dođe zajedno, da radimo zajedno za interes BiH i građana, toliko će se pokazati koliko ima države. Do sada smo razgovarali sa 4-5 stranaka. Tri stranke su nam se javile i ranije, tako da imamo 7-8 stranaka sa kojima možemo razgovarati. Zvali su nas stranke koje su već u nekakvim koalicijama da se pridružimo, ali mislimo da je vrijeme za veliku koaliciju svih nas, gdje ćemo pokazati istinsku snagu i želju."

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je prošle sedmice, gostujući u ovoj emisiji, rekao sličnu stvar kada je riječ o opoziciji. Neka vrsta ujedinjenja opozicije je sve glasnija ideja. Na pitanje kako zanemariti i pomiriti razlike među strankama opozicije da bi zajedno nastupile Hadžikadić kaže da će to biti jako teško ostvariti jer se radi o ljudima.

"Nije teško ako se radi o programu i ideologijama, jer mnoge stranke čak i nemaju ideologiju. Nema nikakvih prepreka da dođe do jedne velike koalicije, jednog fronta koji će se zaista boriti protiv tzv. nacionalnih stranaka za interes BiH. Nadam se da političari shvataju da je ovo krajnje vrijeme. 2022. je ogroman test."

O protestima na koje je pozvao 30. maja navodi: "Ako najmanje 50.000 građana dođe 30.maja, pretpostavljajući da će epidemiološka situacija biri uredu, i kaže jednim glasom stvarno je dosta, ovako višene može, mislim da će stranci prestati razgovarati vaninstitucionalno sa poglavicama tzv.nacionalnih stranaka i početi razgovarati sa građanima, sa svim segmentima društva, sa institucijama države. Mislim da su ljudi spremni i da je stvarno došlo vrijeme za promjenu BiH."

Smatra da je Dejton 2 samo nastavak konstitutivnosti i blokade koju imamo u državi i da je vrijeme za potpuno novi Ustav.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...