ŠTA SE DESILO DODIKU U TURSKOJ, POKAZAO JE NOVO LICE: "Ja nisam za otcjepljenje RS-a; autoput Beograd - Sarajevo biće srce Balkana..." (VIDEO)

"Autoput koji bi trebao preko Višegrada da poveže Beograd i Sarajevo, odnosno koji bi se gradio i preko Tuzle i Bijeljine, napraviće jedan prsten te će tako povezati cijeli Balkan i biće njegovo srce", rekao je za RTRS srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

  • Politika

  • 16. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 14

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da entitet Republika Srpska primarno želi "razgovor i dogovor svih konstitutivnih naroda na bazi slova Dejtonskog sporazuma, te Bosnu i Hercegovinu bez visokog predstavnika i njegovih intervencija".

- Ako idete sa sjevera preko Ljubljane za Skoplje, možete ići i preko BiH, skratićete značajno komunikacije, pružiti alternative mnogima. Vidjeli ste u primjeru Doboja i Banjaluke, koliko to znači i za jednu i drugu sredinu, ali i sve one koji koriste tu komunikaciju - naglasio je Dodik.

Naglasio je da brza cesta ide iz Istočnog Sarajeva prema Višegradu, i spaja sa sa auto putom u Srbijiu.

S druge strane ide preko Bijeljine, i na kraju ću spojiti i Banjaluku u tu putnu mrežu.

Dodik je istakao da je važno imati stabilnog partnera u pogledu obezbjeđivanja finansija.

- U ovom trenutku neće se raditi elaboracija vezana za konkretne finansije, jer će trebati da se napravi neka vrsta projekta, ali idemo ka realizaciji da se mogu angažovati firme, koje će projektovati. Mi smo već na dionici puta od Rače prema Bijeljini izvršili izuzimanje zemljišta i uredili imovinsko-pravne odnose. Imamo obećanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će na toj dionici pomoći sa 100 miliona evra i veoma brzo ćemo krenuti sa radovima od mosta na Rači prema Bijeljini, pa i prema Brčkom - pojasnio je Dodik.

Napomenuo je veliki značaj što će Turska stati iza cijelog projekta pomenutog auto-puta koji će povezati Beograd i Sarajevo.

Turska je prihvatila da kreditira i obezbijedi novac i da glavni izvođači budu turske firme.

- To je uobičajena praksa, kada imate ovakve međudržavne aranžamane. Ovaj današnji sporazum i jeste u toj funkciji da obezbjedi sinergiju između kompanija iz Turske i Republike Srpske i FBiH. Turska je prisutna na našim prostorima i istorijski, ali i u posljednje vrijeme i privredno, daleko više u Srbiji nego u BiH. Realne investicije su uvijek dobrodošle - rekao je Dodik.

Bilo je zanimljivo čuti i kako Turska vidi unutrašnje probleme u BiH, kao i cjelokupnu političku situaciju.

- Turska dobro zna naše unutrašnje probleme. Gostovao sam na državnoj televiziji Turske, i tražili su da im objasnim šta to znači "miran razlaz". Mi primarno hoćemo razgovor i dogovor Bošnjaka, Srba i Hrvata na bazi Dejtonskog sporazuma, bez intervencija visokog predstavnika. Ukoliko to ne bude moglo, mislim da je pristojno pričati i o toj varijanti. Bilo bi suludo bilo kakav rat potezati. Nama je na pameti samo mir, koji je uslovnjen činjenicom da ljudi žive slobodno, bez bilo kakvih pritisaka. Turska jako dobro poznaje situaciju. Ne možemo da krijemo da imaju simpatije prema Bošnjacima, ali oni žele da pokažu da su za saradnju cijele BiH - zaključio je Milorad Dodik za RTRS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...