OHRABRUJUĆE OBEĆANJE TEGELTIJE: "Od naredne sedmice stižu prve vakcine preko COVAX-a"

“Riječ je o vakcinama kompanija 'Pfizer' i 'AstraZeneca' i do kraja aprila, odnosno do 1. maja, kako su najavili iz COVAX-a, oko 100.000 vakcina iz 'AstraZenece'. Danas smo dobili potvrdu koju, ipak, moramo prihvatiti s rezervom, da će do kraja aprila doći i prve isporuke iz sistema zajedničkih nabavki s EU”, rekao je Tegeltija.

  • Vijesti

  • 16. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je Srni da će BiH iduće sedmice dobiti prve pošiljke vakcina protiv virusa korona iz sistema Covax, a da će do 1. maja treba stići 100.000 vakcina AstraZeneca, te da su moguće i prve isporuke iz sistema zajedničkih nabavki sa EU.

“Riječ je o vakcinama kompanija Pfizer i AstraZeneca i do kraja aprila odnosno do 1. maja, kako su najavili iz Covaxa oko 100.000 vakcina iz AstraZenece. Danas smo dobili potvrdu koju, ipak, moramo prihvatiti sa rezervom da će do kraja aprila doći i prve isporuke iz sistema zajedničkih nabavki sa EU”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je ohrabrujuća i današnja najava i poruka koju je BiH dobila iz Ankare.

“Odatle smo dobili poruku da ćemo dobiti 30.000 vakcina koje su rezultat pomoći Turske”, naveo je Tegeltija.

Na pitanje da li BiH može očekivati pomoć Mađarske u vakcinama nakon današnje posjete ministra inostranih poslova ove zemlje Petera Sijarta, Tegeltija je rekao da Mađarska u ovom trenutku nije u poziciji da bilo kome pozajmljuje vakcine.

“Nisu u mogućnosti jer i oni praktično nisu dobili ništa iz sistema zajedničke nabavke. Cjelokupni proces vakcinisanja u Mađarskoj praktično je završen njihovom direktnom kupovinom u Rusiji i Kini. Oni su iskazali spremnost da nakon juna rade na zajedničkim nabavkama, odnosno ustupanjem određene količine vakcina BiH”, istakao je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...