NOVALIĆ NIJE PODLEGAO PRITISKU RADONČIĆA: Vlada Federacije BiH usvojila odluku, naloženo potpisivanje ugovora s firmom "MEDIMPEX"!

Vlada Federacije BiH večeras je na hitnoj sjednici donijela odluku o nabavci vakcina usvojivši Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

  • Vijesti

  • 16. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 4

Podsjetimo, od devet firmi koje su se javile samo je jedna uspjela dostaviti kompletnu dokumentaciju Zavodu za javno zdravstvo koji vodi kompletnu proceduru nabavke vakcina za Federaciju.

S obzirom da je više kompanija ukazalo na probleme zbog kratkoće rokova, ali cijeneći hitnost situacije Zavod je dostavio Izvještaj Vladi Federacije sa svim prikupljenim ponudama, rokovima dostave i količinama isporuke, nakon čega je Vlada na hitnoj sjednici donijela odluku s kim će se potpisati ugovor kako bi se, zbog teške situacije uzrokovane pandemijom, što prije krenulo u nabavku vakcina.

Radi se o firma Medimpex koja svojom ponudom garantira da će od trenutka potpisivanja ugovora u naredna tri dana nabaviti 100.000 vakcina Sputnika V, a preostali dio sukcesivno u naredne 2-3 sedmice. Plaćanje će također biti sukcesivno, a prva uplata će se izvršiti nakon isporuke prve količine koja će Bosni i Hercegovini biti dostavljena direktno iz Moskve, a na osnovu otvorenog akreditiva.

Medimpex se obavezao i da će Federaciji nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 eura, u koji su uračunate provizije posrednika (ugovor su potpisali s agentom koga je ovlastio Ruski investicioni fond) i organizacija i troškovi transporta, tzv. „hladnog lanca“.

Ozbiljne ponude uz Medimpex imali su "MGM Farm" iz Kaknja, "KrajinaGroup" i "Bosnalijek", ali zbog kratkih rokova, kako su objasnili, nisu uspjeli pribaviti svu dokumentaciju, zatraživši od Zavoda produženje rokova. Neki od članova Tima, među kojima i doktor Kacila, predlagali su da se rokovi produže do kraja sedmice, odnosno do petka, no odlučeno je da se s obzirom na tešku situaciju ide s izvještajem prema Vladi što prije, a da među preporukama navedu da se i drugim, ozbiljnim ponuđačima produži rok do kraja sedmice.

"Slobodna Bosna" je u više navrata prethodnih dana pisala da je djelovanje člana "Ad hoc tima" doktora Mirsada Kacile posljedica destruktivnog utjecaja njegovog stranačkog šefa Fahrudina Radončića. Od samog pokretanja procesa nabavke vakcina, Radončić je preko svojih medija "Avaz" i "Raport" vršio strahovit pritisak na premijera Fadila Novalića i ostale aktere, konstruirajući spinove sa ciljem da odustanu od ovog zahtjevnog procesa.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...