RASIPNIŠTVO NAČELNIKA OPĆINE PROZOR-RAMA: Kupuje najskuplji službeni automobil u BiH, vrijedan...

Dobavljač je firma "M.R.M. Export-import" Ljubuški i bila je jedina koja se javila na tender.

  • Društvo

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 0

Zaključen je ugovor o kupovini jednog od najskupljih službenih putničkih automobila u BiH u protekle tri godine, a riječ je o novom službenom vozilu za potrebe ureda načelnika općine Prozor-Rama Joze Ivančevića.

Prema obavještenju o dodjeli ugovora, objavljenom jučer na Portalu javnih nabavki, cijena novog automobila je 111.965 KM bez poreza na dodanu vrijednost (PDV), odnosno oko 131.000 KM sa PDV-om.

Dobavljač je firma "M.R.M. Export-import" Ljubuški i bila je jedina koja se javila na tender.

Detektor.ba je ranije objavio da je i prije tri godine kupljen automobil za ured načelnika općine Prozor-Rama, za “skromnih” 76.000 KM.

Kako je opisano prilikom objave ovog novog tendera, automobil mora biti “limuzina sedan”, duga najmanje 4,9 metara, crne boje, s automatskim mjenjačem i motorom od najmanje 210 kW.

Ipak, ruku na srce, za vozilo je plaćeno malo manje od planiranog imajući u vidu da je za ovaj službeni automobil bilo rezervisano oko 155.300 KM sa PDV-om. Da je ta cijena i dogovorena, ovaj službeni putnički automobil bio bi, prema BIRN-ovoj Bazi službenih automobila, najskuplji, a ne jedan od najskupljih u našoj zemlji u protekle tri godine.

Jozo Ivančević, koji je od 2008. godine načelnik općine Prozor-Rama, ranije je, između ostalog, izjavio da smatra da je nabavka ovog automobila opravdana, ne vidi nikakav problem, jer “Općina dobro radi, ima dobar standard i budžet” i da se “mora imati neka sigurnost na putu”.

Poređenja radi, Vlada FBiH je uredbom iz 2013. godine ograničila iznos za kupovnu službenog vozila i to tako da najskuplje vozilo, ono koje mogu nabaviti predsjednik ili premijer FBiH, košta do 110.000 KM, piše "Faktor".

Budžet Općine Prozor-Rama za 2021. godinu iznosi 27,6 miliona KM. Konačan budžet nije dostupan na web-stranici Općine, ali prema nacrtu budžeta, Općina se planira zadužiti za 800.000 KM. Vlastiti prihodi Općine, koji se odnose na poreze, razne takse i naknade, iznose oko 24 miliona KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...