SKANDALOZNO; ISPLIVALI NOVI DETALJI: Pojedini uposlenici Ustavnog suda BiH u Srbiju vodili i članove porodice da se vakcinišu

Ustavni sud BiH jučer je saopćio javnosti informaciju da su zbrinuli svoje uposlenike omogućivši im da se imuniziraju u susjednoj Republici Srbiji s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u BiH i nedostatak vakcina.

  • Društvo

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 0

Pojedini uposlenici Ustavnog suda BiH koji su prije dva dana organizovano išli u Srbiju na vakcinaciju protiv koronavirusa, sa sobom su vodili i članove porodice ili partnere, saznaje Klix.ba.

Ustavni sud BiH jučer je saopćio javnosti informaciju da su zbrinuli svoje uposlenike omogućivši im da se imuniziraju u susjednoj Republici Srbiji s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u BiH i nedostatak vakcina.

Tako se, prema nezvaničnim saznanjima, više od 80 osoba, u organizaciji Ustavnog suda BiH i nekoliko državnih institucija Srbije, uputilo u Užice kako bi primilo prvu dozu vakcine. Neki su išli autobusom, a neki privatnim vozilima.

No, ono što je Ustavni sud BiH jučer pokušao sakriti od bh. javnosti jeste da su uposlenici Ustavnog suda BiH iskoristili privilegiju rada u državnoj instituciji i sa sobom na put poveli i članove svojih porodica ili partnere kako bi i oni primili vakcinu.

"Uzimajući u obzir procjenu rizika za zdravlje zaposlenih te potrebu osiguranja nesmetanog procesa rada Ustavnog suda BiH, Ustavni sud BiH je, u saradnji i uz podršku Ustavnog suda Republike Srbije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Ambasade Srbije u BiH i Ministarstva zdravlja Srbije, svim zaposlenicima Ustavnog suda BiH omogućio vakcinaciju u Srbiji", saopćeno je.

Dakle, samo na osnovu ovog dijela saopćenja, Ustavni sud BiH, na čelu sa predsjednikom Zlatkom M. Kneževićem, treba pojasniti građanima BiH da li i članovi porodica uposlenika Ustavnog suda trebaju biti vakcinisani da bi se osigurao nesmetan proces rada državnog Suda.

Trebaju, također, odgovoriti i da li su sada uposlenici Ustavnog suda BiH primili neku vrstu usluge, da ne kažemo dara, od institucija Republike Srbije u vidu vakcine koja danas život znači i da li su na neki način kompromitirani u određenim slučajevima, u bliskoj ili dalekoj budućnosti, jer bi mogla biti upitna nepristrasnost u predmetima gdje bi se mogao pojaviti njihov darovatelj vakcina.

Iz Ustavnog suda BiH nisu željeli odgovoriti portalu Klix.ba na dva pitanja u vezi s imunizacijom članova porodice uposlenika Suda.

Dalje, kako saznajemo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije službeno obaviješteno da će zaposleni u Ustavnom sudu BiH putovati u susjednu zemlju, iako je protokol takav da bi trebali, jer je u pitanju ranija komunikacija u saradnji s institucijama druge zemlje. Ta procedura nije nepoznata sudijama Ustavnog suda s obzirom na to da su ranije regularno najavljivali svoja putovanja.

Također, to sada govori i o (ne)poštivanju institucija svoje zemlje. A to je bio upravo slučaj, jer su nadležni Ustavnog suda BiH dogovarali put i vakcinaciju sa MVP-om Srbije, Ustavnim sudom Srbije, Ministarstvom zdravlja Srbije i Ambasadom Srbije u BiH - bez znanja institucija BiH.

Za kraj, citirajmo dio Kodeksa sudijske etike u vezi s integritetom i doličnim ponašanjem:

"Sudija neće koristiti prestiž, sudijske funkcije niti dozvoljavati drugima da ga koriste u privatne svrhe."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...