JEZIVO OTKRIĆE LEDI KRV U ŽILAMA: Kako je moguće da je prije 6.000 godina ovaj predmet izrađen tehnologijom koju danas koristi NASA

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 18. Mar. 2021  18. Mar. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Pakistan, na mjesto senzacionalnog otkrića.

Naime, u Mehrangarhu, neolitskom selu u Pakistanu, arheolozi su prije nekoliko godina pronašli 6.000 godina star artefakt. Nova tehnologija snimanja nedavno im je omogućila da saznaju više o neobičnom predmetu, po svoj prilici nekoj vrsti ornamenta. Došli su do nevjerovatne spoznaje - artefakt je nastao tehnikom koju danas koristi NASA.

Riječ je o sofisticiranoj i vrlo preciznoj tehnici lijevanja metala, koja ima široku primjenu u avijaciji, aeronautici i biomedicini, a NASA ju je koristila prilikom izgradnje komponenti za Međunarodnu svemirsku stanicu. Kako je moguće da su drevni ljudi poznavali takvu tehnologiju u ono vrijeme, zasad nije objašnjeno.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...