NEZADOVOLJAN ANGAŽMANOM VIŠIH NIVOA VLASTI; FORTO TRAŽI PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI: Pisao Zoranu Tegeltiji, Radovanu Viškoviću i Fadilu Novaliću

Forto je u pismu naveo kako smo svi svjedoci pogubnosti trećeg vala pandemije Covida-19 i dramatične situacije koja se ubrzano pogoršava usljed dokazanog širenja novih sojeva koronavirusa, a koji su zarazniji i rezultiraju težim kliničkim slikama oboljelih nego što je to ranije bio slučaj.

  • Politika

  • 18. Mar. 2021  18. Mar. 2021

  • 2

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji te entitetskim premijerima Radovanu Viškoviću i Fadilu Novaliću, od kojih je zatražio reakciju, odnosno "preuzimanje odgovornosti za upravljanje do sada najvećom krizom u Bosni i Hercegovini izazvanom širenjem koronavirusa".

Forto je u pismu naveo kako smo svi svjedoci pogubnosti trećeg vala pandemije Covida-19 i dramatične situacije koja se ubrzano pogoršava usljed dokazanog širenja novih sojeva koronavirusa, a koji su zarazniji i rezultiraju težim kliničkim slikama oboljelih nego što je to ranije bio slučaj.

“Raste broj preminulih, hospitaliziranih i novooboljelih osoba, što predstavlja težak izazov za već preopterećen zdravstveni sistem. Sve navedeno zahtijeva reakciju viših nivoa vlasti, odnosno preuzimanje odgovornosti za upravljanje do sada najvećom krizom u Bosni i Hercegovini izazvanom širenjem koronavirusa.

Federacija Bosne i Hercegovine dužna je upravljati krizom, odnosno postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao što je postupala i u julu prošle godine, kada je donijela naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti Covid-19 za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Situacija u julu prošle godine bila je neuporedivo bolja u poređenju sa današnjom, kada u potpunosti izostaje postupanje Vlade Federacije BiH uprkos jasnim zahtjevima i upozorenjima s nižih nivoa vlasti, pa i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, koji je Vladi FBiH više puta predlagao rigoroznije mjere na nivou ovog entiteta”, naveo je kantonalni premijer, prenosi N1.

Umjesto jasne reakcije i aktivnosti, Vlada FBiH je odgovornost i brigu o borbi sa pandemijom prepustila kantonima uprkos tome što je jasno da parcijalno donošenje mjera na kantonalnim nivoima ne može dati rezultat kakav bi imale jedinstvene mjere na nivou entiteta ili države, istaknuto je u pismu.

“Sloboda kretanja građana, odnosno prohodnost među kantonima i entitetima, značajno umanjuje krajnji učinak bilo koje mjere koju bi kantonalni nivo vlasti samoinicijativno donio u nastojanju da suzbije daljnje širenje koronavirusa.

Posebno zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji nikakva kontrola ulaza u BiH, uprkos opetovanim zahtjevima da se uvede obaveza posjedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati prije ulaska u BiH. Zahvaljujući izostanku takve mjere, tokom januara i februara su na planinama u okolici Sarajeva, a naročito Jahorini, boravili brojni turisti iz regiona i Evrope, što je, u kombinaciji s nepoštivanjem epidemioloških mjera, rezultiralo izuzetno lošom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo. Dodatno zabrinjava činjenica da isti scenarij čeka i ostatak Bosne i Hercegovine ukoliko se hitno ne poduzmu rigoroznije mjere prevencije širenja pandemije Covida-19”, navedeno je.

U pismu Edina Forte podsjeća se kako početkom aprila predstoji veliki katolički praznik Uskrs, kada u BiH tradicionalno dolazi veći broj osoba iz inostranstva.

“Ukoliko izostane reakcija entitetskih i državnog nivoa vlasti, za 20-ak dana ono čemu danas svjedočimo u Sarajevu, možemo očekivati i u ostatku Bosne i Hercegovine, gdje je značajan dio onih koji imaju daleko slabije kapacitete da se izbore s dramatičnom epidemiološkom situacijom kakva je trenutno u glavnom gradu BiH.

Zato pozivamo sve predstavnike vlasti entitetskog i državnog nivoa da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtijeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu. U tom smislu, pogotovo ukoliko i dalje bude izostala podrška entitetskog i državnog nivoa vlasti, krajnje vrijeme je da se pokrene i pitanje odgovornosti nosilaca izvršnih funkcija vlasti na entitetskom i državnom novu za krivično djelo ugrožavanja zdravlja zbog nečinjenja, odnosno neblagovremene reakcije u okolnostima koje su u njihovoj nadležnosti”, stoji na kraju pisma upućenog predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te entitetskim premijerima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...