ISTRAŽIVANJE O BRITANSKOM SOJU KORONAVIRUSA: Osim što se brže širi, utvrđeno da je i smrtonosniji...

Rizik od smrti za muškarce starosne dobi od 55 do 69 godina povećao se sa 0,6 posto na 0,9 posto u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

  • Društvo

  • 18. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 0

Varijanta koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji u septembru 2020. godine proširila se širom svijeta, a još uvijek nije utvrđeno koliko je britanski soj smrtonosniji od prvobitne varijante koronavirusa.

Nekoliko studija je utvrdilo da je britanski soj prenosiviji od postojećih varijanti, ali nije utvrdilo da li dovodi do bilo kakve promjene u težini bolesti.

Centar za matematičko modeliranje zaraznih bolesti u Londonu proveo je studiju o novom britanskom soju koronavirusa. Autori studije su Karla Diaz-Ordaz i Ruth H. Keogh, a ona još treba poroći recenzije, piše Natural.

“Ovdje analiziramo skup podataka koji povezuje 2.245.263 pozitivnih i 17.452 smrtnih slučajeva od Covida-19 u Engleskoj od 1. septembra 2020. do 14. februara 2021”, navedeno je.

Na osnovu 4.945 smrtnih slučajeva stručnjaci su procijenili da je opasnost od smrti od britanskog soja veća za 55 posto.

Rizik od smrti za muškarce starosne dobi od 55 do 69 godina, povećao se sa 0,6 posto na 0,9 posto u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

“Naša analiza sugerira da britanski soj nije samo prenosiviji od postojećih verzija koronavirus, već može uzrokovati i ozbiljnije bolesti”, naveli su.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...