DOBRO JUTRO, OVO JE (KONTRAOBAVJEŠTAJNI) RAT: Ko i kako SVIM RASPOLOŽIVIM SREDSTVIMA opstruira nabavku vakcina za građane Federacije BiH?

U stilu najboljih učenika kontraobavještajnih službi, bez ikakvih dokaza spinuje tezu da su vakcine koje treba da dobavi kompanija "Medimpex", ustvari, vakcine koje je ranije kupila Srbija, a koje bi sada, uz posredovanje Čedomira Jovanovića, bile prebačene u BiH.

  • Mini market

  • 19. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 6

Dobro jutro!

Nije ozvaničen, nije objavljen i vodi se za sada na određenim medijima i specijalnim metodama, ali možemo slobodno reći – Ovo je već kontraobavještajni rat.

Rat protiv nedužnih, rat protiv naše djece i rat protiv svih nas!

Kako drugačije do parafraziranjem čuvene najave agresije na Bosnu i Hercegovinu voditelja Dnevnika Senada Hadžifejzovića početi analizu i kako drugačije ocijeniti brutalnu kampanju protiv procesa nabavke egszistencijalno neophodnih vakcina za građane Federacije BiH?

Vodi se već danima. Objavom informacije da je formiran Ad hoc tim za nabavku vakcina, otvorena je kontraobavještajna/medijska vatra na protagoniste nabavke vakcina. Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, odmah je doveo u pitanje cijeli proces kreirajući atmosferu straha i podozrenja uoči donošenja konkretnih odluka entitetskih institucija.

Kada mu to nije pošlo za rukom, aktivirao je "svoje ljude" unutar sistema kako bi sabotirao cijeli proces. Tako je Radončićev ubačeni igrač, doktor Mirsad Kacila u dva navrata napuštao sjednice i trčao prema strogo kontoliranim medijima da otvori vatru na one koji u tom momentu razgovaraju i donose odluke koje bi mogle spasiti brojne živote građana Federacije BiH.

U isto vrijeme, preko istih medija vodi se sistemska agenda diskreditacije osoba i kompanija koje su odabrane kao potencijalni uvoznici vakcina. Vlasnik "MGM Farma" otvoreno ističe da je protiv njega usmjeren medijski pritisak, a istovremeno se kompanija "Medimpex" sinovima nastoji politički kompromitirati.

Kada nisu uspjeli zastrašiti vlasnike kompanije "Medimpex", s kojom je početkom ove sedmice potpisan ugovor o nabavci 500 hiljada vakcina Sputnjik, s diskreditacije kompanija i miniranja procesa donošenja odluka prelazi se na političku agendu. U tome su Radončiću, možda nesvjesno, možda u naivnoj potrazi za medijskim prostorom, a zasigurno zbog istih (opozicionih) ciljeva, pomogli lideri SDP-a i NiP-a Nermin Nikšić i Elmedin Konaković.

Zapravo je kod Radončićevog "Avaza" vrlo lako prepoznati ciljeve i krajnje namjere tekstova koji se produciraju. Dovoljno je pogledati koji tekstovi su prevedeni na engleski, odnosno koji su dobili dvojezičnu formu. Ukoliko određeni tekst nije preveden na engleski jezik, možete biti sigurni da je za kratkotrajnu upotrebu.

Screenshot

Jučer se (nadamo se) dogodio vrhunac sabotiranja u procesu nabavke vakcina. Agendi se priključio Vojin Mijatović, vrlo iskusan i provjeren igrač za kontraobavještajne operacije. Osjetio je to nedavno bivši ministar sigurnost Dragan Mektić, a to sada na svojoj koži osjeća i Fadil Novalić.

U stilu najboljih učenika kontraobavještajnih službi, bez ikakvih dokaza spinuje tezu da su vakcine koje treba da dobavi kompanija "Medimpex", ustvari, vakcine koje je ranije kupila Srbija, a koje bi sada, uz posredovanje Čedomira Jovanovića, bile prebačene u BiH.

Pojava svake informacije, kao i svaki naredni korak u ovoj brutalnoj kampanji, vrlo je pažljivo isplanirana. Za cilj ima samo jedno - onemogućiti federalnu vlast u nabavci vakcina i slavodobitno proglasiti "fijasko Novalića s nabavkom vakcina“, kao što je to već pokušano.

A ne bi neuspjeh nabavke vakcina za građane Federacije BiH bio "fijasko Novalića" - to bi bio fijasko biološkog opstanka mnogih građana Federacije BiH. To je cijena koju su, izgleda, spremni platiti. 

Bez obzira na to kako se okončao proces koji se protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića vodi pred Sudom BiH, nepobitna je činjenica da trenutno nijedna druga vlada i nijedan drugi novo vlasti u BiH nije u mogućnosti da nabavi velike količine vakcina da bi počeo proces masovne vakcinacije. Sve relevantne informacije koje pristižu iz Vlade, upućuju na zaključak da su ovom poslu pristupili transparentno, da je u njega uključen veliki broj stručnjaka i da se poslu pristupilo maksimalno ozbiljno. Sasvim je poželjno i neophodno pratiti njihov rad i ukazivati na greške, ali je, isto tako, životno važno ukazati na one koji miniraju cijeli proces lažnim informacijama, podvalama i insinuacijama, koje apsolutno podsjećaju na kontraobavještaji rat kojem smo mogli svjedočiti u nekim ranijim vremenima. 

Ad hoc tim čine pomoćnica ministra za farmaciju Sanja Čustović i savjetnica ministra za farmaciju Vesna Alagić (Federalno ministarstvo zdravstva), prof. dr. Mirsad Kacila (Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH), šefica Kabineta premijera Kantona Sarajevo Sanja Škuletić-Malagić i pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu Alma Kadić (Kanton Sarajevo), specijalista epidemiologije, prim. mr. med. sci. Blaško dr. Topalović u Zavodu za javno zdravstvo TK (Tuzlanski kanton) i specijalist infektologije, subspecijalist intenzivne medicine SKB Mostar - Klinika za infektivne bolesti doc. dr. sc. Svjetlana Grgić (Hercegovačko-neretvanski kanton).

Transparency International BiH je, nakon poziva, obavijestio Vladu da nije u mogućnosti imenovati predstavnika u ovaj tim, ali da će pratiti njegov rad.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...