ZABORAVITE NA GATESA, MUSKA I ROCKEFELLERA: Ovo je bio najbogatiji čovjek koji je ikada hodao zemljom, a bogatstvo i slavu je stekao na bizaran način…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 19. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Jakob Fugger Bogati ili Jakob Fugger od Ljiljana, koji se rodio 6. marta 1459. u Augsburgu. Od 1495. do 1525. bio je najznačajniji poduzetnik i bankar u Europi. Svoje poduzeće je u manje od deset godina pretvorio u europski koncern.

Njegova se porodica obogatila na trgovini vunom s Italijom, a imali su i rudnike bakra te srebra. Neko vrijeme držao je monopol na tržištu bakra, koji je izvozio i u Indiju.

Poslovanjem s porodicom Habsburg utjecao je na politiku u Europi te izbor kraljeva i ženidbe. Finansirao je gradnju prve renesansne crkvene građevine u Njemačkoj. Riječ je o Kapeli sv. Ane, u kojoj je i pokopan. Godine 1521. osnovao je Fuggerei, naselje za siromašne radnike koji žele naći posao. Danas je to najstarije sačuvano naselje za socijalno ugrožene.

Kupovinom ogromnih posjeda i grofovija stekao je naslov grofa, što je bio presedan u tadašnjoj Europi. Prema nekim proračunima, Fugger je u današnjoj vrijednosti pod kraj života posjedovao 300 milijardi dolara. Umro je 1525. kao najbogatija osoba u historiji.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...