AMERIČKI AMBASADOR UZNEMIREN; NELSON OBJASNIO RAZLIKU: "Rusija nudi pesnicu, SAD NUDI POMOĆ! Izjava koju je ruska Ambasada dala jučer je neprihvatljiva..." (VIDEO)

"Ako poredimo Evropsku uniju i Rusiju, mislim da je opet važno napraviti razliku između onoga što se nudi. Ne treba se zavaravati namjerom poklona. Iskreno rečeno, ja sam zaista bio zapanjen i prilično uznemiren izjavom koju je ruska Ambasada dala, prijeteći Bosni i Hercegovini ukoliko nastavi na svom putu ka NATO-u", izjavio je Nelson.

  • Politika

  • 19. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 5

Posljednje stavove ruske ambasade o osporavanju puta naše zemlje u NATO komentirao je za O kanal i Oslobođenje američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson. Dotakao se i odnosa Evropske unije prema našoj zemlji i regiji, koja je ostavljena da se okrene Rusiji, naročito u doba pandemije. U dugoročnom korona-izazovu za našu zemlju, ali i čovječanstvo, kao i u svim drugim kriznim vremenima, treba se sjetiti ko su istinski prijatelji Bosne i Hercegovine, kazao je Nelson.

- Ako poredimo Evropsku uniju i Rusiju, mislim da je opet važno napraviti razliku između onoga što se nudi. Ne treba se zavaravati namjerom poklona. Iskreno rečeno, ja sam zaista bio zapanjen i prilično uznemiren izjavom koju je ruska ambasada dala, prijeteći Bosni i Hercegovini ukoliko nastave na svom putu ka NATO-u. Mislim da je to još jedna jasna razlika između vrste pomoći koju NATO-saveznici i EU zemlje nude BiH, u odnosu na ono što Rusija nudi. Mi pružamo ruku, mi ne mašemo pesnicama, kao što je to učinila ruska ambasada jučer. Ono što mi pružamo i nudimo jeste puno poštivanje konsenzusa u okviru zemlje, važnog napretka koji je potreban u BiH, a za koji je potreban konsenzus.
Kroz sve svoje napore i aktivnosti, mi smo pokazali osnovno poštovanje i predanost gradnji konsenzusa unutar Bosne i Hercegovine, ističe Nelson, te dodaje:

- Pomoć koju mi pružamo pokazuje našu zaista iskrenu želju za građane BiH i za BiH da se pridruži Evropskoj uniji. Mi želimo da te reforme postanu stvarne, što je prije moguće. A kao članica NATO-alijanse, možemo tome doprinijeti i to na opipljiv način. Jer ono što je BiH sama navela kao jednu od reformi, jeste ustvari i vrste pomoći koje se mogu očekivati od NATO-saveza. To su sve pozitivni pokazatelji i stvari koji mogu pomoći BiH da krene naprijed. A izjava koju je ruska ambasada dala jučer je neprihvatljiva. Na takav se način pozivati na prijetnje. To nije vrsta partnerstva kakvu mi nudimo, kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...