NEMANJA OTKRIO PRAVO LICE: Kusturica stao uz akademike SANU-a i potpisao apel protiv zakona o istospolnim zajednicama, pogledajte kakva su sve "eminentna" imena na spisku

Više od 200 ljudi iz javnog života Srbije, tačnije njih 212, apelovalo je na Narodnu skupštinu i srpske institucije da se spriječi donošenje zakona o istospolnim zajednicama.

  • Društvo

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 1

Kao razlog su naveli da je taj zakon "nepotreban, loš, koncipiran kao zakon iz porodičnopravne materije" i da predstavlja "očigledan korak u pravcu legalizacije istospolnih brakova", što će, kako smatraju, "ubrzo voditi i mogućnosti usvajanja djece", prenosi "Sputnjik".

Ističu i da je zbog faktičkog zadiranja u porodičnopravnu materiju prijedlog i protivustavan i da bi njegovim usvajanjem država ugrozila vođenje pronatalitetske politike. Nazivaju ga i "novim nasiljem nad javnim prostorom".

Oni su se u svom apelu dotakli i prijedloga pooštravanja Zakona o zabrani diskriminacije, jer kako smatraju, "njime se nejasan i kontroverzan pojam diskriminacije bezobalno širi".

Kažu i da je po već postojećem Zakonu došlo do progona niza naučnika, političara i javnih ličnosti, što je "očigledna namjera da se svi zastupnici proporodične politike i demografske obnove zastraše i da im se zabrani javni i naučni rad".

Apel su, između ostalih, potpisali prof. dr. Danilo Basta, akademik SANU-a Matija Bećković, dr. Časlav Ocić, akademik SANU-a, prof. dr. Predrag Piper, akademik SANU-a, dr. Nikola Popović, akademik ANURS, prof. dr. Slobodan Remetić, redovni član ANURS, prof. dr. Sreto Tanasić, dopisni član ANURS, Milosav Tešić, akademik SANU-a Emir Kusturica, režiser, Bora Đorđević, muzički umjetnik, grupa "Riblja čorba", Divna Ljubojević, muzički umjetnik, Nikola Malović, književnik, Borivoj Rašuo, pjesnik, Marija Stajić, M. A., koordinator Koalicije za prirodnu porodicu, dr. Zoran Avramović, prof. dr. Slobodan Antonić…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...