NOVO ČUDO U SREDNJOJ BOSNI: U ovom gradu otvara se rudnik, ali i tržni centar koji će zaposliti stotinu novih radnika...

Zatražena je urbanistička dozvola, a trebao bi imati stotinu zaposlenih.

  • Ekonomija

  • 23. Mar. 2021  23. Mar. 2021

  • 3

- U Bugojnu se gradi određeni broj poslovno-stambenih prostora. To nas je i sačuvalo da ne padnemo s budžetom u ovo vrijeme pandemije Covida-19 - kaže Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno.

Dodaje da sve više privrednika, ali i običnih ljudi, traži stanove i poslovne prostore u Bugojnu, što pokazuje da je ovo grad u kojem je poželjno živjeti.

– Ove godine trebamo usvojiti novi prostorni plan. Paralelno radimo i urbanistički i regulacioni plan naše lokalne zajednice. Radimo na velikim projektima, jedan vezan za kanalizaciju je vrijedan 600.000 KM i uvođenje novih litara vode u vodni sistem – kazao je Ajkunić.

Prvi čovjek Bugojna pojasnio je da se i dalje radi na uređenju infrastrukture u centru grada i da se nastavlja faza 3 lamela.

– Zbog trenda na svjetskom tržištu, više maline nisu interesantne. Ljudi su se preorijentisali na druge stvari. Sa poticajem u budžetu od 250.000 KM želimo ljudima pomoći da imaju proizvodnju nečega drugog. Ono na šta smo ponosni je to što u Bugojnu ima najmanje deset firmi koje imaju godišnji budžet veći od deset miliona maraka. Tu je, recimo, firma "Mlin" koja izvozi između 50 i 60 miliona maraka vrijednosti brašna u Tursku – istaknuo je Ajkunić.

On je naglasio da bi Bugojno uskoro, posredstvom JP "Elektroprivreda BiH", trebalo dobiti rudnik uglja.

– Radi se o površinskom kopu. Imamo bazen uglja, možda najveći u ovom dijelu Evrope. To je jedna pozitivna priča. A još jedna pozitivna priča je što smo naručili izradu studije izvodljivosti daljinskog grijanja općine Bugojno. Ono što trenutno imamo nije kvalitetno, a niti po prihvatljivim ekološkim standardima – rekao je Ajkunić za "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, firma "Robot" planira do kraja godine izgraditi veliki centar. Zatražena je urbanistička dozvola, a trebao bi imati stotinu zaposlenih.

U planu je i da ove godine počne gradnja obilaznice oko Bugojna, dužine 1.800 metara, vrijedne oko dva miliona maraka. Radi se o spajanju puta za Rostovo sa magistralnim putem Donji Vakuf – Bugojno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...