OŠTRA KRITIKA NIKŠIĆA NA RAČUN DŽAFEROVIĆA: "Svojom izjavom pokazuje da se NE RAZLIKUJE od svog stranačkog šefa IZETBEGOVIĆA i premijera NOVALIĆA…”

Nermin Nikšić naveo je nekoliko statističkih podataka u vezi s Bosnom i Hercegovinom, a koji su, kako ističe, direktan proizvod vladavine SDA, HDZ-a i SNSD-a.

  • Mini market

  • 23. Mar. 2021  23. Mar. 2021

  • 18

Povodom izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH u ovom trenutku ne zaostaje za zemljama regije kada je riječ o vakcinaciji, oglasio se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić te je uputio niz kritika na račun člana Predsjedništva BiH.

Kako je istakao predsjednik SDP-a, Džaferović je do sada djelovao kao racionalan političar, ali, kako navodi, ovakvim izjavama dokazao je da se ne razlikuje od drugih visokopozicioniranih članova SDA.

"Moram reći da do sada na listi onih koji prednjače u izjavama kojim nas u Bosni i Hercegovini sve zajedno prave ludim Šefik Džaferović nije bio visoko pozicioniran. On je do sada djelovao kao rijetko racionalan političar iz vladajuće koalicije. Svojom izjavom da naša država ne zaostaje za regionom u vakcinaciji Džaferović pokazuje da se ipak ne razlikuje od svog stranačkog šefa Izetbegovića ili premijera Novalića, koji su do sada bili pretplaćeni na izjave ovog tipa kada je riječ o SDA", rekao je Nikšić.

Nakon toga je Nermin Nikšić naveo nekoliko statističkih podataka vezanih za Bosnu i Hercegovinu, a koji su, kako ističe, direktan proizvod vladavine SDA, HDZ-a i SNSD-a.

"Prvo, po službenim statistikama, po stopi vakcinacije protiv koronavirusa smo na dnu liste, iza Ruande, Kambodže i Zimbabvea. Drugo, po stopi smrtnosti od virusa Covid-19 smo na 9. mjestu na svijetu, jer nadležna, ali nesposobna, odnarođena državna vlast ne nabavlja vakcine. Po ovom smo također daleko iza država poput Namibije, Bocvane, Zambije i sličnih", navodi Nikšić.

Također, ukazao je na podatke vezane za trenutnu putnu infrastrukturu u BiH i na nedavno objavljeni indeks demokratičnosti zemalja, gdje se naša država trenutno nalazi na dnu liste.

"Treće, po kvalitetu putne infrastrukture Bosna i Hercegovina je na 121. mjestu, iza država poput Tadžikistana, Burundija, Benina i Etiopije. Četvrto, prema nedavno objavljenom indeksu demokratičnosti država nalazimo se na historijskom dnu, obilježeni kao hibridni, nedemokratski režim, na korak do autokratskog. Manje smo demokratični od zemalja kao što su Uganda, Zambija, Sijera Leone i Papua Nova Gvineja te zauzimamo 101. poziciju", naglasio je Nikšić.

U zaključku je predsjednik SDP-a naglasio kako je BiH trenutno posljednja u Evropi po bruto domaćem proizvodu po stanovniku.

"Koliko god nas Džaferović i njegovi saučesnici iz vlasti uvjeravali kako nam je dobro pod njihovom vlašću i da smo na pragu EU, siguran sam kako građani u Bosni i Hercegovini to kako nam je najbolje osjete na svojoj koži. Zato svaki dan sve više naših građana odlazi iz Bosne i Hercegovine. Mislim da niko ne bi zamjerio našim vlastodršcima da odu u neku od ovih država koje su nas prestigle po svim parametrima i tako direktno pomognu građanima u Bosni i Hercegovini", zaključio je Nermin Nikšić, piše Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...