JEZIVA TRAGEDIJA ŠOKIRALA JE SVIJET: Crna kutija otkrila je nevjerovatan razlog pada aviona i pogibiju svih putnika i članova posade

"Slobodna Bosna" donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u daleki Sibir, u vrijeme nezapamćene tragedije.

Naime, dana 23. marta 1994. godine poginulo je 75 ljudi pri padu ruskog aviona kompanije "Aeroflot" u južnom Sibiru. Avion tipa Airbus A310 letio je na liniji Moskva – Hong Kong. Preslušavanje zvučnih zapisa iz crne kutije otkrilo je da je u vrijeme pada u kokpitu aviona bilo dvoje neovlaštenih putnika, pilotova 12-godišnja kćer i 16-godišnji sin.

Sin je sjedio na kopilotskom sjedištu i slučajno isključio autopilot. Avion je počeo gubiti visinu i udario u brijeg u sibirskoj pustoši. Niko nije preživio. Za razliku od ruskih aviona, s kojima je posada bila bolje upoznata, europski Airbus nije imao zvučni alarm koji bi se oglasio kad je autopilot djelomično isključen pa posada nije stigla na vrijeme reagirati i ispraviti smjer aviona.

Bila je to nezapamćena tragedija s jednim od najbizarnijih razloga ikada.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...