ZDRAVLJE ULAZI NA USTA: Ove namirnice štite od raka, a zajednička im je jedna stvar…

Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa. 

  • Zdravlje

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 0

Voće i povrće tamnoplavih i ljubičastih nijansi izuzetno je zdravo.

Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa. 

Dok se ljubičasta smatra kraljevskom bojom, plava simbolizira povjerenje.

A kad je riječ o hrani, te boje simboliziraju izvrsno zdravlje. 

Namirnice dubokih i zagasitih ljubičastih i plavih nijansi nisu samo atraktivne za oko, one su i prava riznica nutrijenata i snažnih antioksidansa, poput resveratrola i antocijanina, od kojeg i potječe njihova intenzivna boja.


Kako na zdravlje djeluje ljubičasta hrana


Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala. 

A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka. 

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i probavnog sistema, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma.

One štite i od demencije te čuvaju zdravlje kože i jetre.

Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjit ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa. 


Ljekovita snaga resveratrola i antocijanina


Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne tvari koje imaju snažna antioksidativna svojstva. 


Resveratrol je polifenol koji:

  • snižava krvni pritisak 
  • opušta stijenke krvnih žila 
  • poboljšava cirkulaciju krvi
  • uništava ćelije raka prostate, melanoma, raka dojke, jetre i pluća


Antocijanini:

  • štite od moždanog udara 
  • sprečavaju rak 
  • smanjuju upalne procese u organizmu
  • čuvaju zdravlje probavnog sistema
  • preveniraju pretilost i dijabetes 
  • snižavaju krvni pritisak i nivo lošeg holesterola
  • snažno djeluju protiv H.pylori
  • štite od čira na želucu
  • smanjuju rizik od upala mokraćnih puteva
  • smanjuju rizik od raka debelog crijeva  

U nastavku doznajte koje su vam zdrave ljubičaste namirnice lako dostupne, što sve sadrže i zašto biste njima trebali obogatiti svoju prehranu.  

CVEKLA


Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korijena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva. 

Uvrstite li cveklu u svoju prehranu, uveliko ćete smanjiti rizik od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska, raka i probavnih tegoba.

Ovo korjenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljikohidratima, bjelančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportaše koji se izlažu većim fizičkim naporima. 

Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcij, željezo, mangan, jod, bakar i kobalt. 

Konzumacijom 100 grama ove namirnice u organizam ćete unijeti 42 kcal.

CRVENI KUPUS


Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je - ljubičaste boje. Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije - sadrži svega 22 kcal. 

Osim bjelančevina, ugljikohidrata i vlakana, crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od:

  • očnih bolesti
  • osteoporoze
  • raka
  • srčanog udara
  • dijabetesa

PATLIDŽAN


Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima pa tako sadrži bjelančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalij, magnezij, kalcij, željezo, fosfor, bakar, cink.

Zahvaljujući obilju kalija, patlidžan djeluje kao prirodni diuretik.

Bogat je vlaknima i potiče probavu, stoga ga stručnjaci preporučuju i kao zaštitu od raka debelog crijeva. Dobar je izbor i za sve oni koji žele smršavjeti. 

Konzumacijom patlidžana poboljšat ćete mentalne sposobnosti, ublažiti anemiju, smanjiti rizik od srčanih oboljenja te očuvati zdravlje kostiju zahvaljujući bogatstvu kalcija i željeza. 

S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma.

Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udjelu ugljikohidrata, uravnotežuje nivo šećera u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.  

BOROVNICE


Njihova zagasita tamnoplava boja ukazuje na to da sadrže antocijanine, tvari koje štite od moždanog udara, raka i drugih teških oboljenja. 

Jedna šoljica ovog bobičastog voća sadrži 81 kcal te 4 g vlakana. Borovnice su bogate i vitaminima B2, C i E.

Borovnice čiste urinarni trakt, štite od Alzheimerove bolesti, potiču rad crijeva, poboljšavaju vid, olakšavaju dišne probleme, snižavaju holesterol te djeluju ljekovito kod gihta, osteoartritisa i tegoba uzrokovanih E.coli. 

Sadrže i elaginsku kiselinu, koja ima snažan učinak protiv raka. Djeluje tako da usporava širenje i rast ćelija raka.    

LJUBIČASTI LUK


Luk koji će vas odmah na prvu osvojiti sjajnom ljubičastom korom, idealan je izbor za ljetne salate.

Sadrži oko 39 kcal, ugljikohidrate, bjelančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcij, željezo te vitamine B i C.  

Manji ljubičasti luk sadrži 9 posto ukupne dnevno preporučene količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena i imunitet.

Zadovoljava i 5 posto dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je jako važan za zdrave kosti i metabolizam. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...