TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Pred vama je tradicionalni recept za vrhunsku šampitu, nema šanse da ne uspije… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za 8 šampita srednje veličine.

  • Gastro

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 0

SASTOJCI

Biskvit:

9 žumanaca

130 g šećera

vanilin šećer

130 ml mlijeka

130 ml ulja

150 g brašna

½ pakiranja praška za pecivo

Šaum:

9 bjelanaca

450 g šećera

vanilin šećer

prstohvat soli

2 kaškice soka od limuna

1 kaškica korice od limuna

šećer u prahu za posuti

PRIPREMA

Za biskvit, žumance sa šećerom i vanilijom kremasto umutite dok smjesa ne postane svijetložuta.

Postepeno ulijevajte mlijeko i ulje. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa prosijte preko smjese. Umiješajte metlicom za snijeg (ne mikserom).

Tijesto raspodijelite po plehu, koji ste obložili pek-papirom.

Pecite biskvit oko 15 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni gornji/donji grijači.

Izvadite biskvit pa prebacite na čist list pek-papira, a korišteni skinite. Po želji odrežite okrajke pa prepolovite biskvit počevši od duge strane tako da vam svaka polovica ima oko 19 cm širine.

Jedan dio biskvita stavite na tacnu, a drugi će kasnije biti poklopac. Dok se biskviti hlade, pobrinite se o šaumu.

U metalnoj zdjeli pomiješajte bjelanca, šećer i vaniliju. Stavite na lonac u koji ste nasuli vodu, koja samo lagano kuha. Konstantno miješajte dok se šećer ne otopi.

Oprez! Ako je voda ispod previše blizu zdjeli ili ako jako kuha, to vam može uništiti smjesu i kasnije se neće umutiti. Zato stalno miješajte i radije stavite manje vode u lonac nego previše. Kad smjesu trljate između palca i kažiprsta i ne osjetite kristale šećera, to je znak da je gotova.

Smjesu ostavite 5-10 minuta da se ohladi. Zatim dodajte sol i miksajte dok ne postane gusti, čvrsti šaum. To može da potraje, čak i kad koristite kuhinjsku mašinu. Znači, šaum mora biti stabilan.

Kad je gotov, dodajte sok i koricu od limuna.

Šaum raspodijelite po prvoj polovici bikvita i poravnajte sa svih strana. Drugu polovicu biskvita izrežite na 8 komada iste veličine i poredajte po šaumu. Pospite šećerom u prahu i stavite na 1-2 h na hlađenje. U frižideru može stajati i do 3 dana. Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...