ŠOK U "OTVORENOM": Vodeći hrvatski stručnjaci otkrili koliko će borba sa pandemijom još potrajati

Jesu li čelnici Europske unije pali na vrlo važnom ispitu pravovremene zaštite građana vakcinisanjem protiv Covida? Unija, koja je u razvoj vakcina uložila gotovo tri milijarde eura, ne uspijeva spriječiti izvoz vakcina u treće zemlje, stoga se nameće pitanje je li farmakoindustrija jača od država. Očito je da joj je profit na prvom mjestu.

  • Regija

  • 25. Mar. 2021  25. Mar. 2021

  • 0

Sve su to bile teme emisije "Otvoreno" na HTV-u.

Marija Bubaš, dr. med., pomoćnica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da raste broj zaraženih, ali da je taj broj sve vrijeme tinjao te da se samo jedan dio može pripisati popuštanju mjera.

- Trenutačno smo došli do maksimuma što se tiče popuštanja mjera - rekla je dodavši da su najviše dominantna porodična manja okupljanja, zanemarivanje simptoma, kasno javljanje porodičnim ljekarima i cirkulacija iz porodica u mjesto rada, pa u školu, vrtić...

- Ne želimo porast daljnjeg broja novozaraženih pa samim time i broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva. Sve se to prati s odmakom od tri tjedna i bilo bi dobro da se tu pronađe balans između napretka cijepljenja i pridržavanja mjera - dodala je.

Istaknula je da je trenutna situacija bolja nego što će biti sutra, a lošija nego što je bila jučer, a opet da je donekle bolja nego što je bila u novembru i decembru.

- Mjere koje smo imali tada, postigle su svoj rezultat. Bolje je suzdržavati se nego imati strožije mjere - rekla je Bubaš.

Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunschweig, rekao je da je došlo do opuštanja mjera, jer su vlade pod pritiskom javnosti.

- Ovaj virus djeluje na to kako se ponašamo i, ako dolazi do veće komunikacije među ljudima, dolazi do većih mogućnosti da se virus više širi. 

"Turistička sezona ovisit će o nama"

Zvonimir Frka-Petešić
, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, osvrnuo se na turističku sezonu. Rekao je da će ona ovisiti o građanima i da je najvažnije kako se ponašaju.

- Važno je da shvatimo da nema te mjere koja može prisiliti ljude da nose masku u zatvorenim prostorima. Ne može se mjerama stožera narediti prozračivanje i prisiliti ljude da drže distancu ako oni to ne žele. Stožer može ograničiti okupljanja, ali ako se ti isti ljudi okupljaju u zatvorenim prostorima gdje nije moguće provjeriti kako se ponašaju, virus će se širiti. Na nama je da odlučimo hoćemo li osnovnim mjerama - pranje ruku, držanje distance i nošenje maske, spasiti sezonu ili ne - rekao je.

O aferi s vakcinom "AstraZenece" 

Tihomir Vinković
, vanjskopolitički komentator HRT-a, komentiravši aferu s vakcinom " AstraZenece" u Italiji, rekao je da su milioni doza stigli iz pogona u Nizozemskoj koji je "AstraZeneca" iznajmio, a koji nema dozvolu poslovanja u EU-u.

- S druge strane, šuti se o tome da u SAD-u "AstraZeneca" ima nekoliko desetaka milijuna cjepiva, a ono nije odobreno u SAD-u i ne dolazi u EU. 

Osvrnuo se na Belgiju, koja ima najveću proizvodnju "Pfizerove" i "AstraZenecine" vakcine, a vakcinisano je malo više nego u Hrvatskoj.

- Oko 18 sati objavljeno je da se pojačavaju mjere, jer je 50 posto veća zaraženost nego jučer. Belgija se opet zatvara. Pet mjeseci su zatvoreni kafići i restorani, a od ponedjeljka se zatvaraju i trgovine koje ne prodaju živežne namirnice. Situacija je vrlo ozbiljna. Velika je ogorčenost kad čujete da se 30 milijuna doza nalazi negdje na teritoriju EU-a, a ne može se koristiti u EU-u - rekao je.

"Iluzorno je od farmaceutske industrije očekivati sentiment"

Na pitanje je li politika doživjela poraz od farmaceutske industrije i kapitala, Igor Francetić, klinički farmakolog, Centar za ekspertnu medicinu, rekao je da ne raspolaže s dovoljno podataka, ali da je iluzorno očekivati od farmaceutske industrije neki sentiment, jer njezin proizvod je lijek koji sprečava ili liječi bolesti.

- Oni funkcioniraju na principu profita. Meni je ovo veliko razočaranje u EU kad čujem da se nekoliko milijuna doza "AstraZenecina" cjepiva skriva u Italiji. Mislim da je ovo nova situacija za cijeli svijet - rekao je dodavši da su se i farmaceutske kompanije zaletjele s obećanjima koliko mogu isporučivati vakcina, ali i da je došlo do nejasnih postupaka proizvođača, koji ne isporučuju vakcinu dogovorenim ritmom. 

Dvostruka mutacija virusa

U Indiji je zabilježena dvostruka mutacija. Čičin-Šain je rekao da to nije ništa novo i da su već vidjeli druge virusne varijante ovog koronavirusa koje su mutirale na više od jednog mjesta.

- Te su mutacije nastale kao pokušaj virusnog bijega od imunog nadzora, jer kad se virus tako promijenio, onda ga protutijela od ljudi, koji su preboljeli koronu, teže prepoznaju - rekao je.

Istaknuo je i da vakcinisanjem imamo velike šanse da budemo zaštićeni i protiv novih varijanti, koje imaju po dvije ili tri mutacije.  

Na pitanje hoće li se situacija s vakcinama dodatno zakomplicirati, rekao je da je on optimist.

- Prošla je godina dana otkada se virus pojavio do trenutka kada su prva cjepiva odobrena. To se nije dogodilo u povijesti čovječanstva. Hrvatska nije gdje bismo mi htjeli da bude, ali Hrvatska, a i cijeli EU su iznad svjetskog prosjeka. Postoji još mnogo zemalja u kojima cijepljenje ide još sporije nego kod nas - istaknuo je.

Očekivanja od pandemije

- Problem je što imamo varijante koje su opasnije, ali imamo cjepivo i nadam se da ćemo ovu pandemiju ostaviti iza sebe za godinu-dvije - rekao je Čičin-Šain.

Francetić, pak, smatra da će ovo trajati godinama i da, iako imamo vakcine, one ne rješavaju problem.

- Svi se trebamo ponašati odgovorno, pa i oni koji su cijepljeni - naglasio je.

- Teško je biti vidovit, ali trajat će do sljedećeg ljeta sigurno - rekla je Bubaš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...