NASA SPREMNA ZA HISTORIJSKI LET: Helikopter Ingenuity trebao bi dokazati je li moguće letjeti na Marsu

Helikopter nazvan Ingenuity posebno je osmišljen kako bi mogao letjeti na planeti na kojoj vladaju drugačiji gravitacijski i atmosferski uvjeti od onih na Zemlji.

  • HiTec

  • 25. Mar. 2021  25. Mar. 2021

  • 0

NASA-ini inženjeri ušli su u posljednju fazu priprema za jedinstven pokus koji će se početkom aprila održati na Marsu. Naime, na roveru Perseverance koji je u februaru sletio na Mars, nalazi se i mali helikopter koji bi trebao pomoći u istraživanju atmosfere na toj planeti.

Helikopter nazvan Ingenuity posebno je osmišljen kako bi mogao letjeti na planeti na kojoj vladaju drugačiji gravitacijski i atmosferski uvjeti od onih na Zemlji. Teži je tek 1,8 kilograma, a kad se jednom odvoji od Perseverancea, imat će mjesec dana da odradi svoje testne letove.

- Kad je NASA-in rover Sojoruner sletio na Mars 1997. godine, pokazao je da je moguće kretati se po Crvenoj planeti te je u potpunosti redefinirao naš pristup istraživanju Marsa. Sada želimo otkriti koliki potencijal ima Ingenuity za buduće istraživanje planeta - istaknuli su iz NASA-e.

Pojasnili su kako je letenje na Marsu prilično drugačije od leta na Zemlji, jer je gravitacija slabija, a atmosfera puno rjeđa. Tokom dana, na planeti se akumulira tek polovica solarne energije u odnosu na Zemlju, a noćne temperature mogu pasti na minus 90 Celzijevih stepeni. Sve to može utjecati na osjetljive elektronske komponente. Stoga ne iznenađuje što je njegov razvoj trajao čak šest godina.

Da bi poletio, Ingenuity se mora pozicionirati na dijelu Marsove površine koji je što ravniji i bez ikakvih prepreka. Kad ekipa na Zemlji dobije potvrdu da je helikopter na pravom mjestu, let može krenuti.

- Kao i sa svim ostalim u vezi s ovim helikopterom, ni ovakav let nikad do sada nije pokušan na drugoj planeti. Kad ga pokrenemo, više nema stajanja. Sve su aktivnosti pomno osmišljene i ovise jedna o drugoj. Ako i pomislimo da bi nešto moglo krenuti po krivu, radije ćemo odgoditi polijetanje - pojasnili su iz NASA-e.

Ako sve bude kako treba, Ingenuity će poletjeti na visinu od oko tri metra i tamo lebdjeti oko 30 sekundi. Tokom tog vremena uređaji na helikopteru zabilježit će cijeli niz podataka koje će potom inženjeri i naučnici analizirati kako bi bili sigurni da je let uspio. Ako se pokaže uspješnim, taj će let ući u historiju.

A ekipa koja ga je osmislila, potrudila se da sa sobom ponese i dio zemaljske historije avijacije.

U samom Ingenuityju nalazi se mali komadić tkanine sa prvog aviona koji je poletio 1903. godine Wright Flyera braće Wright.

- Wilbur i Orville Wright bi bili ponosni da znaju kako će komadić njihovog Wright Flyera, letjelice koja je letjela tek nekoliko stotina metara i tako ušla u historiju, ponovno ući u historiju na Marsu - istaknuli su unuci poznate braće u objavi za medije.

Inače, ovo nije prvi put da je NASA u svemir poslala dio historije. Komadić sa Wright Flayera letio je s astronautom Neilom Armstrongom u Apollou 11 na Mjesec 1969. godine, dok je drugi komadić pratio astronauta Johna Glenna u letjelici Discovery 1998. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...