ĐUKANOVIĆ, OPOZICIJA I NVO OSUĐUJU IZJAVU CRNOGORSKOG MINISTRA O SREBRENICI: "Dok žive ideologije, ne prestaje ni opasnost..."

"Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde“, naglasio je Đukanović.

  • Regija

  • 27. Mar. 2021  27. Mar. 2021

  • 0

Predsjednik Milo Đukanović, predstavnici opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, oštro su osudili izjavu ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je jučer u Skupštini relativizovao genocid u Srebrenici, prenosi Beta.

Leposavić je izjavio da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida “kad se to i nedvosmisleno utvrdi”. Leposavić, koji je doktor međunarodnog prava, široj javnosti postao je poznat kao član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, a jučer je rekao da je Sud u Haagu, gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, “izgubio svoj legitimitet”.

Nakon jučerašnjeg nastupa Leposavića, oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je podsjetio šta je rekao povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, poručio je u julu 2020. godine Đukanović.

On je tada kazao da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, “da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza”.

“Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde“, naglasio je on tada.

Demokratska partija socijalista najavila je da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida, a traži i od premijera Zdravka Krivokapića da se izjasni o stavovima ministra Leposavića.

“Iako je jasno da ministar Leposavić uistinu i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove – nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, s funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine”, naveli su u DPS-u, prenosi "Hayat".

Na izjave Leposavića reagovao je i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, koji je kazao da “ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se u Srebrenici desio genocid na osnovu odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i ako je to stav Vlade Crne Gore, onda se bojim da naš put nije u EU”.

Portparol Bošnjačke strane Adel Omeragić upozorio je da je negiranje genocida neprihvatljivo, posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora na kursu proevropske politike.

“Ovakvi i slični potezi samo nam potvrđuju tezu da se Vlada Zdravka Krivokapića, svjesno ili ne, udaljava od evropskih vrijednosti”, rekao je on za "Pobjedu".

Prema njegovim riječima, izjava Leposavića je pokazatelj da aktuelna Vlada ne želi da krene u pravcu suočavanja sa prošlošću i pomirenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...