NOVALIĆ SE MAKSIMALNO ANGAŽOVAO OKO NABAVKE VAKCINA: "Radimo 24 sata dnevno. U naredna dva do tri dana očekujemo makar..."

"...jedan pozitivan odgovor."

  • Vijesti

  • 29. Mar. 2021  29. Mar. 2021

  • 4

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača održali su danas sastanak s kantonalnim premijerima radi definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera na saniranju pogoršane epidemiološke situacije, izazvane koronavirusom, prenosi Klix.ba.

Sve prisutne premijer Novalić upoznao je da je nabavka vakcine za građane u FBiH prioritet u radu Federalne vlade te da na tom pitanju rade 24 sata dnevno, dok ne nabave vakcine za građane. 

"Obavili smo razgovore s ambasadama SAD-a, Kine i Rusije, ali i s drugim ambasadama čije zemlje proizvode vakcinu. Dobili smo određene informacije i instrukcije te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve kako bismo direkno ušli u proces nabavke vakcina. S obzirom na to da 'Pfizer' i dalje insistira na pregovorima direktno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke vakcina za Federaciju. Uključili smo i ostale mehanizme, poslali i na druge adrese pisma i zahtjeve, a nismo odustali ni od nabavke vakcina Sputnjik V. U naredna dva do tri dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor", naglasio je premijer Novalić.

Epidemiološka situacija u entitetu

Na sastanku je prezentirana i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 29. marta 2021. godine. Prema podacima iz informacije na nivou FBiH, sedmodnevna incidenca iznosi 344 slučaja na 100 hiljada stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom (778), Zapadnohercegovačkom (757) i Bosanskopodrinjskom kantonu (716).

Sedmični indikatori, pored ostalog, pokazuju da je u FBiH broj novih potvrđenih slučajeva povećan za 13,5 posto, a broj hospitaliziranih pacijenata za 5,6 posto.

Kantonalni premijeri, prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima, ukazali su na povećan broj hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom. Pozdravili su poduzete aktivnosti Federalne vlade na nabavci vakcina, prezentirane na današnjem sastanku.

Mjere za borbu protiv koronavirusa

Rezimirajući upućene prijedloge i preporuke, konstatovano je da je neophodno produžiti postojeće epidemiološke mjere te pojačati nadzor nad njihovim provođenjem.

Zaključeno je da se i s današnjeg sastanka uputi Vijeću ministara BiH zahtjev za pojačanom kontrolom granica u skladu s pogoršanom epidemiološkom situacijom te neophodnost uvođenja testa, posebno zbog predstojećih vjerskih praznika.

Bit će upućen i zahtjev da konačno profunkcionira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje s ciljem ujednačavanja mjera na cijelom prostoru BiH.

Također, premijeri Federacije i kantona saglasni su da Vlada FBiH zatraži od Vijeća ministara BiH hitno pokretanje aktivnosti prema proizvođaču "Pfizeru", koji insistira i prepoznaje u komunikaciji jedino državu za nabavku 500 hiljada vakcina ovog proizvođača za potrebe Federacije.

Povodom predstojećih vjerskih blagdana, premijeri u Federaciji su zaključili da će premijer Novalić u njihovo ime uputiti pismo vjerskim zajednicama u BiH sa molbom da se poduzmu i dodatne neophodne aktivnosti te apeli prema vjernicima radi poštivanja mjera u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.

Na prijedlog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, s obzirom na povećan broj oboljelih migranata na području tog kantona, zatražit će se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predlaganje i dodatnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa, uzrokovano uglavnom njihovim kretanjem.

Inače, današnji sastanak održan je u skladu s dogovorom od prošle sedmiceradi prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH, a kojem su prisustvovali i kantonalni ministri zdravstva.

Naredni sastanak premijera u FBiH bit će održan u utorak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...