ZBOG NAVODNOG IGNORANTSKOG ODNOSA PREMA RS-u; DODIK JAČA SVOJU AUTOKRATIJU: "Stvar je u koordinaciji sve dok BiH postoji, dok se ne raspadne..." (VIDEO)

"Na taj način bi se spriječila svaka neznalica. Stoga bi RS bila čvrsto postavljena na svom položaju. Naravno, to je samo jedna od varijanti ", rekla je Cvijanovićeva.

  • Politika

  • 29. Mar. 2021  30. Mar. 2021

  • 8

Ako se postigne konsenzus sa ostalim političkim partnerima, najava da bi predsjednik Srpske mogao automatski biti član Predsjedništva BiH mogla bi postati službeni prijedlog za izmjene Izbornog zakona BiH, potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Suština je, kaže, koordinacija između struktura u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Sa tim se slaže i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja kao cilj ove inicijative vidi jačanje položaja Republike Srpske i sprječavanje neukih odnosa.

Predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH u jednoj osobi. Prema inicijatoru Miloradu Dodiku, ova izmjena Izbornog zakona omogućila bi predsjedniku RS-a da bude kompetentan za sve one koji su u zajedničkim institucijama, te da napravi što bolju koordinaciju između struktura u Srpskoj i na nivou BiH od gledište njegovih obaveza.

"Ostavio bih vama i vašoj mašti da malo analizirate razloge za i protiv, i vjerujem da bi zajedno s nama pronašli razloge da je to samo pozicija jačanja Republike Srpske. Stvar je u koordinaciji sve dok BiH postoji, dok se ne raspadne",  rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Predsjednik RS nema dilemu,  takva promjena izbornog zakona omogućila bi bolju sinhronizaciju između republike i institucija u BiH. nivo. U mandatu premijera, podsjeća, bila je uvjerena u nedostatak komunikacije sa nivoom BiH, kada su, dodaje, ljudi iz druge političke garniture ignorirali institucije Republike Srpske.

"Na taj način bi se spriječila svaka neznalica. Stoga bi RS bila čvrsto postavljena na svom položaju. Naravno, to je samo jedna od varijanti ", rekla je Cvijanovićeva.

Ova ideja bila je relevantna i prije deset godina kada su vođeni pregovori oko presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je predložio izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se otvorio prostor za kandidaturu svih građana.

"Ovo je jedna od varijanti koja bi mogla osigurati da ono što se radi, ispriča, planira, strateški dogovori i realizuje u Republici Srpskoj nađe mjesto preko jednog sagovornika iz Srpske na nivou institucija BiH, jer se lutanje često događa u slučaju da imaju određenu nejednakost između različitih skupova",  rekao je Dodik.

U svakom slučaju, izborno zakonodavstvo je nadležnost entiteta, koji je OEBS na prvim izborima u BiH prenio na nivo BiH, bez ikakve saglasnosti, podsjeća Dodik. Procjenjuje da međunarodni intervencionizam Bosni i Hercegovini nije dao ništa i da je ovoj zemlji potrebno mirno razdvajanje i novi sporazum, bez visokog predstavnika.

"Samo RS i FBiH kao entiteti mogu odlučivati ​​o promjenama u ovoj zemlji i niko drugi, nijedan visoki predstavnik. Upravo je zbog toga BiH dovedena do kolapsa. Predlažem mirno razdvajanje i novi sporazum u BiH, bez ijednog novog visokog predstavnika koji bi trebao doći sa snovima koji su propali 100 puta", rekao je Dodik.

Dodik smatra važnim da je Narodna skupština donijela odluku da visoki predstavnik treba biti ukinut. Također podsjeća da je jednim zaključkom Narodne skupštine pokrenuta inicijativa za mirno razdvajanje u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...