BUDITE OPREZNI: Ukoliko napravite ovu grešku, postoji opasnost da opasni Malware preuzima kontrolu nad vašim Androidom

Dobili ste obavijest da instalirate novo ažuriranje za svoj Android uređaj? Prije nego što stisnete “Instaliraj”, provjerite radi li se zaista o pravom i legitimnom ažuriranju.

  • HiTec

  • 30. Mar. 2021  30. Mar. 2021

  • 0

Kompanija koja se bavi sigurnošću mobilnih uređaja Zimperium zLabs objavila je, naime, upozorenje o novom obliku zlonamjernog programa koji se prikazuje kao ažuriranje operativnog sistema na Android uređajima. No, umjesto da zaista instalira novu verziju sistema, zlonamjerni program (malware) preuzima kontrolu nad uređajem i kibernetičkim kriminalcima omogućava snimanje zvučnih zapisa, telefonskih poziva, fotografiranje te uvid u poruke koje se razmjenjuju preko različitih aplikacija za dopisivanje, prenosi Dnevnik.hr.

Taj invazivni malware smatra se dijelom sofisticirane špijunske kampanje s naprednim mogućnostima, jer osim što preuzima kontrolu nad uređajem, prikuplja i šalje dalje gomilu drugih informacija o samom uređaju i ponašanju korisnika.

Stručnjaci stoga upozoravaju korisnike da ažuriranje uređaja provode samo kroz sam sistem – odlaskom u “Postavke/Settings” te pronalaženjem opcije “Ažuriranja/System Updates” koja će ispisati koju verziju operativnog sistema koriste te ih informirati o kakvom se ažuriranju tačno radi i šta se ažurira, navodi izvor.

Napominju, također, da ažuriranja operativnog sistema, pogotovo kod Androida, nikad ne dolaze kao samostalne aplikacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...