SRBIJANSKI HISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN ZATRESAO BALKAN: „Krivokapić me podsjeća na Dodika, politika 'srpskog sveta', iza koje stoji Vučićev režim, nastavak je politike 'velike Srbije' koja..."

"Vlada premijera Zdravka Krivokapića vodi Crnu Goru u ćorsokak i jednu potpunu besperspektivnost", ocijenio je sinoć u emisiji “Teleskopija” RTCG srbijanski historičar Milivoj Bešlin.

  • Regija

  • 31. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 0

On smatra kako činjenica da je Crna Gora među prvima u svijetu po broju oboljelih i stradalih od koronavirusa, govori o apokaliptičnom scenariju, odnosno potpunoj nekompetenciji i nesposobnosti aktuelne Vlade.

“Zbog odsustva legitimiteta, ova vlada užasno žuri da neke svoje političke cilje, prije svega one koji se tiču ovih ideoloških i nacionalističkih pitanja, provede u djelo. Dakle, da što je moguće više ograniči crnogorsku državnost, da je ugrozi, da nacionalni identitet gdje je god moguće, takođe, ograniči”, rekao je Bešlin.

“Krivokapić podsjeća na Dodika”

Navodi i kako ga premijer Krivokapić, po idejama, podsjeća na Milorada Dodika.

“A to znači vršiti destrukciju državnosti institucija države na čijem se čelu nalaziš ne bi li time pokazao da je ne samo državnost nego i samo postojanje te države izlišno i bespotrebno”, poručio je Bešlin.

Crnogorski nacionalni, državni i kulturni identitet ozbiljno je, tvrdi Bešlin, ugrožen od aktuelne vlasti i srpskih nacionalističkih krugova u Srbiji i samoj Crnoj Gori.

“Oni to i ne kriju da im je cilj. Oni ne priznaju crnogorsku naciju, ona se naziva milogorcima, ne priznaje se bilo kakav crnogorski identitet i specifičnost”, ocijenio je historičar.

"Srpski svet" nastavak "velike Srbije"

Politika “srpskog sveta”, iza koje stoji režim Aleksandra Vučića, kako kaže, nastavak je politike "velike Srbije", koja je izazvala krvavi raspad bivše Jugoslavije.

Uvijek su, čak i devedesetih, u Srbiji postojali relativno utjecajni ljudi i mediji koji su se ipak suprotstavljali ratovima devedesetih, pa čak i na Kosovu 1999.

Ali, kada je u pitanju Crna Gora, kako kaže, društvo u Srbiji je bilo homogeno kao nikada do sada.

“Ova vrsta homogenosti koju je srpsko društvo pokazalo u anticrnogorskom raspoloženju, u širenju tih anticrnogorskih narativa je zaista neuporediva, možda samo s atmosferom u Srbiji 1988. i 1989. godine, kada se radilo o antibirokratskoj revoluciji, tada je, zaista, čitava Srbija složno i homogeno stala uz Slobodana Miloševića i njegovu vlast”, poručio je Bešlin.

“CG srce projekta 'velika Srbija'”

On dodaje kako je u osnovi tog raspoloženja nacionalizam.

“Crna Gora je jezgro tog velikosrpskog projekta, kao i Bosna i Hercegovina”, smatra Bešlin i dodaje kako bez Crne Gore projekt "velike Srbije" ne može da postoji.

“U osnovi toga je taj snažni ideološki konstrukt koji je zarobio čitavo srpsko društvo i ušao u sve pore društva”, ocijenio je Bešlin.

Poručujući kako je situacija u čitavom regionu dramatičnija u odnosu na prije dvije godine, Bešlin je kazao da se Crna Gora, zajedno s BiH, na Zapadu smatra najviše nestabilnim društvom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...