JOŠ JE NEZVANIČNO, ALI IPAK: Na more u Hrvatsku samo vakcinisani protiv korone?

Za vlasti je jedino važno da gosti koji dolaze, imaju zaštitu kako bi sezona protekla sa što manje rizika.

  • Društvo

  • 31. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 0

Odluka Hrvatske da turistima od 1. aprila omogući dolazak kao da je tzv. EU zelena putovnica već na snazi, izaziva nova pitanja.

Od tog će datuma strani gosti u ovu zemlju ulaziti, umjesto isključivo s negativnim PCR-om, i sa potvrdama o vakcinisanju ili o preboljenom Covidu-19, a osim PCR-a, bit će dovoljan i negativan nalaz nekog od brzih antigenskih testova s liste odobrenih u EU, od kojih neke 11 zemalja već priznaje.

Ali, mnogi sad traže odgovor na još jedno pitanje koje na nivou Evropske unije tek treba biti riješeno uvođenjem digitalnog zelenog pasoša: koje će sve vakcine EU članice priznavati za prelazak granica? Hrvatska se i po tom pitanju odlučila postaviti pragmatično i ne čekati zajednički EU stav.

Naime, "Večernji list" neslužbeno, ali iz prilično pouzdanih izvora saznaje da hrvatske vlasti neće praviti razliku između toga je li turist koji dolazi na odmor, vakcinisan "Pfizerom", "AstraZenecom", "Sputnjikom" ili, recimo, nekom kineskom vakcinom, prenosi Klix.ba.

Za vlasti je jedino važno da gosti koji dolaze, imaju zaštitu kako bi sezona protekla sa što manje rizika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...