POSTALO JASNO NAKON OTKRIVANJA AFERE “KRUŠIK”: Zašto se Vučić suzdržava od obračuna sa Stefanovićem

Da je Stefanović nešto “skrivio”, potvrdio je i Aleksandar Vučić, ali šta je tačno uradio, do danas nije otkrio.

  • Regija

  • 31. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 0

“Zameram mu, pre svega, na objektivnoj odgovornosti”, “Zamerio sam mu mnogo toga”, “Znam mnogo dobrih stvari koje je uradio, kao i neke loše”, “Neću da sudim zbog onog što je urađeno meni”... Ovako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnih mjesec dana govorio o ministru odbrane i njegovom bliskom saradniku Nebojši Stefanoviću. Uprkos svemu izgovorenom, Stefanović i dalje sjedi u Vladi Srbije i predvodi beogradski odbor SNS-a. Postavlja se pitanje šta Vučića sprečava da ga smijeni, odnosno da se obračuna sa Stefanovićem.

Od hapšenja Veljka Belivuka i članova njegove kriminalne grupe, i javnost, ali i predstavnici države na čelu s Aleksandrom Vučićem, iznosili su tvrdnje da jedna takva grupa nije mogla nesmetano da posluje bez podrške nekoga iz vlasti. Uporedo s tim otvorena je i afera “Prisluškivanje”, u čijem se kontekstu već spominjao bivši ministar policije Nebojša Stefanović.

Da je Stefanović nešto “skrivio”, potvrdio je i Aleksandar Vučić, ali šta je tačno uradio, do danas nije otkrio. Predsjednik države samo je naveo da aktuelni ministar odbrane nije povezan s kriminalnim svijetom i da to nije ni pomislio.

“Zamerio sam mu mnogo toga, kao što pamtim izuzetne stvari koje je uradio. Za ovo nisam ni pomislio nijednog trenutka na Nebojšu Stefanovića, ali jesam na neke druge ljude koji su visoko pozicinirani”, naveo je Vučić 18. marta.

Upitan da li govori o tom “brutalnom kriminalu”, a predsjednik Srbije je rekao:

“Govorim o organizovanom kriminalu, ovde ne govorim o prisluškivanju ili nekim drugim stvarima, što je u svakom slučaju bio Nebojšin posao da zna… Ja njemu zameram, pre svega, na objektivnoj odgovornosti i to sam mu rekao više puta u lice i to nije tajna”, piše Nova.rs.

Vučić je nešto kasnije rekao da je Stefanović uradio mnogo dobrih stvari i da neće da sudi zbog onoga što je urađeno njemu, a na sličan način pričao je kasnije.

Ako postoji objektivna odgovornost bivšeg ministra policije, a sada ministra odbrane, ako mu mnogo toga zamjera, zašto je i dalje član Vlade Srbije?

Politikolog Boban Stojanović smatra da je moć koju ima Nebojša Stefanović, realna, iako su svi mislili da je nema. On navodi za Nova.rs da je to postalo jasno nakon što je otkrivena afera "Krušik".

“Stefanović očito ima dosta novca izvučenog iz državnih resursa. Stefanović je Vučićev prvi saradnik već 20 godina i u radikalima su bili zajedno. Ako se pitamo ko je izgurao Jovanjicu, ko je prisluškivao Vučića… verujem i da je nasilje na julskim protestima organizovao Stefanović znajući da će svi da se ljute na Vučića”, kaže Stojanović.

On navodi da je iz više krugova dobio informaciju da u Beogradu postoje podjele među odborima koje kontroliše Stefanović i onih koje kontroliše Andrej Vučić.

“Moguće je da je sve krenulo od toga da se smiri Stefanović, ali su shvatili da se bliže beogradski izbori i da to nije dobro”, kaže Stojanović i dodaje da, osim Stefanovićeve, postoji i objektivna odgovornost Vučića, ne kao predsjednika Srbije nego kao lidera SNS-a.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, navodi da se sada može samo špekulisati zašto se Vučić do kraja ne obračuna sa Stefanović, ali pretpostavlja da su u pitanju dva razloga.

“Prvi je da je ekipa različitih krugova oko Stefanovića toliko jaka da ih nije lako savladati, da iza njega stoje kriminalne grupe ne samo iz Srbije nego i iz regiona. Za to nemamo dokaze.

Drugo, da je i ovo još jedan Vučićev politički marketing, jer je jedna od karakterista njegove vladavine da se obračunava sa ljudima iz svojih redova”, kaže Popović.

On dodaje da su svi tabloidi u Srbiji marketinške formacije SNS-a i Vučića.

“Kroz njihov rad mi vidimo šta Vučić misli i želi. Ako je Stefanović slab i laka meta, onda je ovo kao igra mačke i miša. Nije on jedini. Sada je i Marija Obradović meta. Sve to može da bude čista politička igra, ali i ozbiljan obračun, za šta nemamo dokaze, političko-mafijaške stranke”, navodi Popović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...