BUDITE OPREZNI: Novi Android virus maskira se kao "kritično ažuriranje sistema" i krade podatke

Jednom kada je korisnik instalira, aplikacija se sakriva i krišom šalje podatke s uređaja žrtve na servere operatora.

  • HiTec

  • 31. Mar. 2021  01. Apr. 2021

  • 0

Istraživači koji se bave bezbjednošću telefona saopštili su da postoji novi Android malver, koji se maskira kao "kritično ažuriranje sistema", te može preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem korisnika i ukrasti im podatke, piše PC Press.

Zlonamjerni softver je pronađen u aplikaciji pod nazivom „Ažuriranje sistema“ koju je potrebno instalirati izvan Google Play-a, Android prodavnice aplikacija. Jednom kada je korisnik instalira, aplikacija se sakriva i krišom šalje podatke sa uređaja žrtve na servere operatora.

U kompaniji za mobilnu zaštitu Zimperium, koja je otkrila malicioznu aplikaciju, rekli su da nakon što žrtva instalira zlonamjernu aplikaciju, špijunski softver može da krade poruke, kontakte, obilježivače pregledača i istoriju pretraživanja, snima mikrofonske pozive i ambijentalni zvuk i snima fotografije pomoću kamera telefona.

Zlonamjerni softver takođe prati lokaciju žrtve, pretražuje datoteke dokumenata i uzima kopirane podatke iz privremene memorije uređaja.

Zlonamjerni softver se i vješto sakriva, ali i pokušava da izbjegne hvatanje tako što smanjuje količinu mrežnih podataka koje troši postavljanjem dijelova fotografija na servere napadača, a ne cijele fotografije. Ovaj virus takođe snima najnovije podatke, uključujući lokaciju i fotografije.

Izvršni direktor Zimperijuma Šridar Mital rekao je da je to vjerovatno bio dio ciljanog napada.

„To je nešto najsofisticiranije što smo vidjeli. Mislim da je mnogo vremena i truda utrošeno na stvaranje ove aplikacije. Vjerujemo da postoje i druge ovakve aplikacije i trudimo se da ih pronađemo što je prije moguće“, izjavio je Mital za PC Press.

S obzirom na to da su istraživači potvrdili da je virus instaliran van Google Play prodavnice, sugeriše se da korisnici dobro provjere prije nego što instaliraju bilo šta što nije na provjerenim mjestima poput Google Play-a.

Takođe, najbolje da se aplikacije koje nisu na sigurnim mjestima uopšte ne instaliraju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...