SAMO KEBO JE GRANICA: Neće u penziju - traži "bijeli hljeb"!

Mirsad Kebo, sada već bivši potpredsjednik Federacije BiH, uputio je zahtjev federalnim institucijama da i dalje prima plaću ("bijeli hljeb") iako za to ne ispunjava uvjete.

  • Društvo

  • 25. Feb. 2015  26. Feb. 2015

Kebo je, što se može vidjeti u dokumentu koji objavljujemo, nakon što mu je istekao mandat, podnio zahtjev za odobrenje isplate naknade plaće nakon prestanka javne funkcije. Tačnije, Kebo traži da u narednih godinu dana prima “bijeli hljeb”.

Donedavni potpredsjednik ovog entiteta se poziva na Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH. Nije da Kebo ne zna da u skladu s tim Zakonom ne može primati “bijeli hljeb”, ali očito ga to ne brine.

U najkraćem, “bijeli hljeb” u skladu sa Zakonom mogu primati oni zvaničnici, zastupnici i ostali koje Zakon tretira, a koji se nakon isteka mandata ne mogu vratiti na prijašnje radno mjesto ili nisu našli novo zaposlenje. Kebo ne ispunjava ove uvjete jer je s obzirom na starost već prije dvijei godine mogao ostvariti pravo na penziju. Kebo je naime napunio 67 godina i u penziju je trebao otići još prije dvije godine.

To je, ako ništa, onaj temeljni zakonski razlog zbog kojeg ne bi mogao primati ovu naknadu, oni moralni, koje je Kebo spočitavao drugima, možda su i važniji.

Naime, tokom februarskih protesta prošle godine, Kebo je davao otvorenu podršku građanima, podržavao njihove zahtjeve, bio dežurni dušebrižnik za obespravljene. Osim po Radončićevom tornju, Kebo je po vlastitom priznanju u medijima, imao običaj maskirati se i na ulicama, pa hodati među građanima i osluškivati njihov puls. Sada se očito ne sjeća da su isti ti građani tražili da se “bijeli hljeb” ukine svima.

Donedavni potpredsjednik Federacije BiH koji bi, tvrde upućeni, svoje sumnjive dokumente o navodnim ratnim zločinima koje spočitava Šefiku Džaferoviću, rado bacio u smeće u zamjenu za još jednu fotelju na četiri godine u bilo kojoj instituciji, “bijeli hljeb” traži upravo u danima kada parlamenti ponovo pokreću inicijative i donose odluke o ukidanju ove privilegije.

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 26. februara)

loading...

trenutak ...