MINISTAR CIKOTIĆ O NABAVCI VAKCINA: "Postoji frustracija zbog COVAX-a, naknadno su stizale informacije o jednoj vrsti pritiska..." (VIDEO)

"Treba odati priznanje Beogradu bez obzira na to šta je sve motiv. Razumijem postupke građana koji brinu o svom zdravlju i prihvataju jednu galantnu ponudu prijestolnice susjedne države. Ne možemo da ne priznamo nedostatak rezultata na strani vlasti BiH", izjavio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić o problematici vakcinacije gostujući u emisiji BHT 1 "Uživo".

  • Politika

  • 01. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 0

Kada je riječ o nabavci vakcina, Cikotić je kazao da se ne može složiti sa konstatacijom da državna vlast, odnosno Vijeće ministara BiH nije ništa uradilo i preduzelo. Dodao je i da je dobio dojam o stepenu angažovanosti i uključenosti predsjedavajućeg Vijeća ministara i entitetskih premijera u čitav proces.

"Stekao sam dojam da taj proces traje već dugo i da postoji jedna vrsta frustracije jer su se od Covax mehanizma i nekih drugih međunarodnih organizacija sa kojima se pregovaralo, dobijale garancije da će već krajem januara doći do isporuke. Naknadno su dobijane informacije o jednoj vrsti pritiska, moćnih finansijskih uticaja. Vakcina jeste strateško i ključno rješenje pandemije, ali mislim da kako budu stizale vakcine ne trebamo potcijeniti vrijednost svih mjera prevencije i zaštite koje se propisuju", poručio je ministar sigurnosti BiH.

Naglasio je i da bi kvalitet života građana bio veći „da imamo efikasnu državu“.

"Nikakvo rješenje koje će biti nametnuo ne može dovesti do ozbiljnog napretka. Ključ je u razumijevanju činjenica da je naš unutrašnji dogovor pretpostavka svakog progresa. Koliko god se mi ne dogovaramo na nivou Bosne i Hercegovine, toliko ostavljamo prostora za uticaj sa strane. Taj uticaj su vrlo često dizajnirani da zadovolje nečije tuđe interese, a ne naše", zaključio je Cikotić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...