BORIS TADIĆ, NAKON EUROPSKE ŠAMARČINE PREDSJEDNIKU SRBIJE: "Imamo mi ovdje 'sanadere', to su Vučić i Brnabić..."

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković izjavili su u emisiji "N1 direktno" da je rezolucija Evropskog parlamenta važna, kao i to što se u njoj spominju konkretni slučajevi, odnosno afere o kojima se u Srbiji priča posljednjih godina, poput Jovanjice, rušenja u Savamali ili dešavanja u vezi s Telekomom.

  • Regija

  • 02. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 0

Tadić smatra da opozicija na sljedeće izbore, ukoliko se za njih stvore fer-uslovi, treba da ide u više kolona, dok Savković kaže da postoji nada da međustranački dijalog može da uspije, ali da je svjestan da je ta nada "tanka".

Boris Tadić FOTO: ATA imagesFOTO: ATA images

Kada je riječ o samom izvještaju Evropskog parlamenta, poslanici EP-a usvojili su 25. marta izvještaj o Srbiji sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 suzdržanih. Afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija, kao i rušenje u Savamali, ostale su u izvještaju EP-a o Srbiji nakon što je Evropski parlament na plenarnoj sjednici izglasao drugi dio člana 24. Poslanici su, nakon zahtjeva Evropske narodne partije, glasali o ovom članu "po dijelovima" (split vote), a sva tri su na sjednici usvojena, piše EWB. Drugi dio, u kome se ove afere spominju, izglasalo je 407 poslanika EP-a, dok je protiv bilo 198. U konačni tekst izvještaja uključena je i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA, prenosi EWB.

Tadić je rekao da je važno što se konkretni slučajevi spominju u rezoluciji Evropskog parlamenta, ali da to nije prvi put.

- EP je uvek sagledavala kakvi su problemi vezani za korupcionaške afere i to nije posebno iznenađenje, ali je ovog puta akcenat jasno postavljen, jer je u javnosti uspeo pokušaj obnarodovanja tih afera, da se pokaže u kojoj meri je ukradena država od građana, da se vidi ko krade njihov novac na organizovani način koji ima snažnu podršku stranke na vlasti - istaknuo je Tadić.

Prema njegovom mišljenju, EU će nastaviti da preko svojih institucija insistira na tome da se ove afere razriješe.

- Međutim, za sada vlast njima prilazi na lakonski način. Nijedna afera nije rešena bez obzira na sudski postupak o Jovanjici. Sve mora da se razreši - naglasio je Tadić.

Marko Savković je rekao da svaka zemlja koja želi da postane članica EU, mora da razreši najkrupnije afere i dodao da očekuje da će EU i dalje insistirati na ovome, na razrešenju afera. Jer, kako je naveo, ne možemo da govorimo o vladavini prava dok se ne reše afere.

On je podsjetio da je Hrvatska ušla u EU nakon što je privela kraju aferu Sanader.

- Ne mislim da postoji srpska verzija afere Sanader. Mi imamo nekoliko otvorenih afera, i ja ih ne bih rangirao. Govori se i o situaciji sa Savamalom, koja nije razrešena, i o ostalim, sve zajedno - rekao je Savković.

Tadić se, međutim, ne slaže s njim.

- Svi ti slučajevi koji se spominju u ovom izveštaju, mogli su da budu deo i nekih prethodnih. Nije sad nastala Jovanjica, Savamala… Imamo mi ‘sanadere’ ovde, to su Vučić i Brnabić, jer kriminal kreće od vrha…U naše vreme je taj kriminal kretao od kriminalaca i pojedinih tajkuna, sada nema jasne razlike između partije na vlasti i organizovanog kriminala - kazao je Tadić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...