SLUČAJ KOJI JE ZGROZIO HRVATSKU: Uhapšeni roditelji dvogodišnje djevojčice koja se bori za život

Nakon što je u gradišku bolnicu u srijedu zaprimljena teško povrijeđena dvoipolgodišnja curica, koju su potom zbog ozbiljnosti povreda glave, koja joj je smrskana, prebacili u Kliniku za dječije bolesti u Klaićevoj ulici, gradiška policija uhapsila je oca i majku.

  • Regija

  • 02. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 1

Kako javljaju hrvatski mediji, od sinoć navečer u policijskim prostorijama nalaze se 24-godišnja djevojka i 27-godišnji partner, inače roditelji ukupno četvero djece, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba djetetovih prava.

Za navedeno krivično djelo zapriječena je kazna od jedne do osam godina zatvora, a ukoliko dođe do promjene zdravstvenog stanja djeteta s obzirom na to da je u kritičnom stanju i ljekari se bore za život djevojčice, doći će i do prekvalifikacije djela.

Ostalo troje djece je nekoliko sati prije hapšenja roditelja, rješenjem Centra za socijalnu skrb, smješteno u udomiteljsku porodicu.

Teško povrijeđena dvoipolgodišnja djevojčica u srijedu je zaprimljena u Kliniku za dječije bolesti u Klaićevoj te je i dalje u izrazito kritičnom stanju i vitalno je ugrožena.

Direktor Klaićeve bolnice Goran Roić jutros je potvrdio da se situacija s djevojčicom nije promijenila te da je kritično i vitalno ugrožena. 

- I dalje je na mehaničkoj ventilaciji uz kontinuiran monitoring vitalnih parametara. Bilo je bez promjene u odnosu na jučer, ali vrlo je kritično. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi. Opet slijede dodatne pretrage pa ćemo vidjeti, ali vrlo je kritično - kazao je jutros za "Index" direktor Roić.

Kako je jučer objavljeno, djevojčica ima teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave, naročito na koži, gdje se jasno vide tragovi gnječenja. Povrede su brutalne i zastrašujuće, doslovno ekstremne, a djetetu je, usto, tijelo puno modrica različite starosti. 

Drugim riječima, nisu sve nastale svježe prije nego što je djevojčica dovezena u Klaićevu nego su vidljivi tragovi prijašnjih povreda.

Ljekari, osim što su u potpunom šoku zbog djetetovog stanja, ne mogu shvatiti mehanizam povreda, odnosno nije im jasno šta se dogodilo da je dijete došlo u ovakvom stanju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...