DOK RUSI U BLIZINI GRANICE GOMILAJU SNAGE: Joe Biden nazvao predsjednika Ukrajine, detalji razgovora Putinu se neće svidjeti...

NATO je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog gomilanja ruskih snaga blizu granice s Ukrajinom na sastanku ambasadora zemalja članica Saveza koji su razgovarali o nasilju u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donbas.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 1

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Ukrajine izrazio nepokolebljivu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje, objavila je Bijela kuća. "Predsjednik Biden potvrdio je nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu nasuprot ruskoj agresiji na Donbas i Krim", navodi se u izjavi.

Rusija je 2014.  anektirala poluotok Krim, na što je Zapad Moskvi nametnuo sankcije.

Biden je naglasio da je njegova administracija predana strateškom partnerstvu s Ukrajinom i da podržava antikorupcijski program i program reformi koje je zacrtao predsjednik Volodimir Zelenski.

"Lideri su saglasni da su te reforme ključne za euroatlantske težnje Ukrajine", stoji u izjavi.

Zelenski je na Twitteru napisao da stoji rame uz rame sa SAD-om u očuvanju demokratije i snažno je predan planu "da transformira Ukrajinu, poboljša transparentnost i postigne mir", u čemu je "Ukrajincima ključno američko partnerstvo".

U novembru je Biden pobijedio dotadašnjeg predsjednika, republikanca Donalda Trumpa, protiv kojeg je 2019. bio pokrenut opoziv, jer su ga optužili da je blokirao gotovo 400 miliona dolara američke pomoći za sigurnost Ukrajine kako bi pritisnuo vlasti u Kijevu da istraže poslovanje Bidenovog sina u Ukrajini. 

Američki Senat, koji je tada bio pod kontrolom republikanaca, oslobodio je Trumpa optužbi, a on sam je tvrdio da nije učinio ništa protuzakonito.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...